Girne’de denetimler tam gaz! – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Girne’de denetimler tam gaz!




Covid-19 salgını devam ederken, kademeli açılma sürecinin ardından , faaliyete giren işletmelerin  Covid 19 kuralları konusunda denetlenmesi toplum sağlığının sağlanması açısından daha da büyük bir önem kazandı

Girne  Belediyesi,  Sağlık Şubesi  ve Zabıta Kolluk Şubesi , 12-24 Şubat tarihleri arasında  gıda ile ilgili hizmet veren market, restaurant ve cafe gibi işletmeler ve gıda hairici ticari işletmelerden oluşan  783 işletmeyi denetledi.

Toplam 6 işletmeye para cezası kesildi.Uygunsuzluk tespit edilen 11 işletmeye ise , gerekli kriterleri yerine  getirmesi için süre verilerek , uyarı yapıldı.Ayrıca, 2’si, yasaklar kapsamında kapalı olması gereken ancak açık olduğu belirlenen Kuaför salonlarından oluşan, 4 işyeri de mühürlenerek faaliyetleri durduruldu.

Girne Belediyesi Sağlık Şube Amiri  Naile Soyel,sağlık şubesi  ekipleri ve zabıtaların denetimlerinin, geçtiğimiz  Mart ayından itibaren yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek,  kademeli açılma döneminde, işletmelerin yeniden  devreye girmesi ve sokakların kalabalıklaşmasıyla birlikte , bu denetimlerin  daha da  ciddi bir şekilde yapıldığını söyledi.

Pandemi başında, bilinmeyenlerin  çok olduğunu ancak bugün ,bulaş riskine karşı neler yapılması  gerektiğini herkesin öğrendiğini  dile getiren Soyel, yine de üretim sürekliliğinin olduğu yerlerde sorunlar yaşanabildiğini dile getirdi.

1 yıldır devam eden pandemi sürecinin, tüm yaşamı etkilediği kadar gıda sektöründeki dinamikleri de etkilediğini anlatan Soyel, Belediyelerin de denetim kriterlerini yeniden belirlendiğini ifade etti.

İnsan sağlığı temelinde yapılan denetimlerde, artık gıda güvenliği koşulları yanında, Covid pandemi kuralları uygulamalarının da  yer aldığını  söyleyen Soyel, Gıda işletmelerinde genel hijyen koşulları yanında doğru maske kullanımı ve personelin kişisel hijyenini sağlaması , metrekareye düşen insan sayısı  gibi konuların ciddi bir önem taşıdığını  anımsattı..

Pandemi süreci boyunca ve ikinci kademeli açılma sürecinde de, belediyelerle işbirliği içinde,  kuralların uygulanmasında,  farklılıklar olmaması için kaymakamlıklar üzerinden çalışma yaptıklarını kaydeden  Naile Soyel, kadameli açılımdan sonra işletmelerin devreye girmesi ve sokakların kalabalıklaşmasıya  , önlemleirn tam olarak uygulanmasının daha da önem kazandığını  kaydetti.

Sağlık Üst Kurulu ve Bakanlar kurulunun  kararlarıyla ceza  yazma konusunda belediyeleri yetkilendirmesinin ardından , bu yetkiyi kullanarak denetimlerini sıklaştırdıklarını ifade eden Soyel, 12-24 Şubat Tarihleri arasında,gıda ile ilgili hizmet veren market, restaurant ve cafe gibi işletmeler  ve  gıda harici ticari 783 işletmede denetim yapıldığını, 6 işletmeye para cezası kesildiğini, uygunsuzluk tespit edilen 11 işletmeye ise , gerekli kriterleri yerine  getirmesi için süre verilerek , uyarı yapıldığını ayrıca 4 işletmenin de mühürlenerek faaliyetlerinin  durdurulduğunu vurguladı.

Maske kullanımının zorunlu olması ve cezai yaptırımı bulunmasına rağmen,maske kullanımı konusunda sokaklarda ciddi bir zafiyet  olduğunu , bunun da toplum sağlığı için  ciddi bir risk yarattığına da dikkat çeken Soyel, bu güne kadar maske kullanımı konusunda sadece 2 kişiye bireysel ceza kesildiğini söyledi.

Maske kullanımının  önemine vurgu yapan Soyel, bu zaafiyeti  dikkate alarak ,bu konuda var olan cezaların uygulanması için, Polis Genel Müdürlüğüyle koordinasyonu sağlayarak, maske takmayanlara ceza uygulanması için adım atacaklarını kaydetti.