Girne Dr.Akçiçek Hastanesi’nde doğuma hazırlık ve nefes dersleri veriliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Vücudunda yeni bir hayatın başladığını öğrenen bir kadın için, hele hele de ilk hamileliğindeyse, endişeler hemen başlar…

O canı vücudumda nasıl sağlıklı bir şekilde büyüteceğim, bunu yaparken ben nasıl sağlıklı kalacağım, doğum nasıl olacak , bebeğimi sağlıklı şekilde kucağıma alabilecek miyim soruları düşünceleri sürekli meşgul etmeye başlar.

Girne Doktor Akçiçek Hastanesi , 2016 yılında KKTC hastanelerinde bir ilke imza atarak, hamileleri endişelerinden arındırmak, hamilelik ve doğum sürecinde bilinçlendirerek, doğumun aslında vücudun çok normal bir işi olduğunu anlatmak amacıyla , hamilelere yönelik doğuma hazırlık ve nefes eğitimi kursları başlatmıştı.

Covid-19 nedeniyle ara verilen kurslar, Mayıs ayı itibarıyle yeniden başladı.

Ebe ve Doğuma Hazırlık Eğitmeni Nebahat Dal’ın, Girne Doktor Akçiçek Hastanesi’nde verdiği eğitimler, hastanedeki doğuma hazırlık ve nefes eğitimleri odasında yer alıyor.

Haftada 1 gün 3 saati kapsayan 1 aylık kurslardan,, Girne dışındaki bölgelerden, doğumu farklı bir özel hastane ya da kliniklerde yapacak 20 haftayı tamamlayan hamileler de ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

Nebahat Dal, son yıllarda kadınların normal doğuma teşvik edilmediğini belirterek, bu eğitimleri başlatmaktaki hedeflerinin, hamileleri korkularından arındırarak, onlara, doğumun aslında bedenlerinin bir işi olduğunu öğretmek olduğunu belirtti..

Dal, hamilelerin bu eğitimlerde, doğum tercihlerini belirleyerek, doğru nefes tekniklerini, kendilerine doğumda yardımcı olacak aktif doğum pozisyonlarını öğrendiklerini belirtti.

Anne adaylarının , doğum anına şahitlik etmesinin, doğumun ardından anneve bebeğin ten tene temas etmesinin önemine vurgu yapan Nebahat Dal, bunun anne ve bebek arasında güvenli bağlar kurulmasının ilk adımı olduğunu vurguluyor.

Toplumumuzda, genel olarak , babaların hamilelik süreci ve doğumdan soyutlanması ve ayrı tutulmasının son derece yanlış olduğunu belirten Dal, doğum sonrasında eşlerin aile olduğunu anımsatarak, bu süreçte mutlaka babanın da katılımcı bilinçli ve aktif olarak yer alması gerektiğini belirtti..

Yurtdışında baba adaylarının da eşleriyle birlikte bu kurslara katıldığını doğuma girerek eşine destek olmayı öğrendiğini dile getiren Dal, kursların mesai saatleri içinde yapılması nedeniyle çiftli katılımı sağlayamadıklarını ancak talep olması halinde çiftli kurslar da düzenlenebileceğini dile getirdi.

Kursa kafalarında endişe ve birçok soru işaretiyle başlayan anne adaylarının ,daha ilk dersten itibaren büyük bir rahatlama yaşadığını söyleyen Dal, doğum konusunda sancı ağrı yerine dalga kelimesini kullanmak gibi yöntemlerle, sakinleştirici müziklerle hamlelerin bilinç altını rahatlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Dal, Kursu tamamlayan hamilelerden çok olumlu geri dönüşler almaktan da büyük mutluluk duyduklaırnı ifade etti.

Girne Doktor Akçiçek Hastanesi’ndeki doğum hazırlık ve nefes çalışmaları eğitimlerinin yeniden başlamasından mutluluk duyduklarını belirten kursiyerler de doğum korkularını aştıklarını ve doğum hakkında bilinçlendiklerini söyledi.

Bu kurslara katılarak bebeğini normal doğumla dünyaya getiren bir anne de doğuma hazırlık ve nefes eğitimi kurslarının doğumuna etkilerini anlattı. BRT

[ad_2]

Girne Dr.Akçiçek Hastanesi’nde doğuma hazırlık ve nefes dersleri veriliyor