“Gençlere Yatırım Geleceğe Yazılım” projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

“Gençlere Yatırım Geleceğe Yazılım” projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında “Gençlere Yatırım Geleceğe Yazılım” projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında; Çalışma Bakanlığı’nın kabul , beyan ve taahhüt ile; ilgili ekipler tarafından seçilen 5 kişi 6 ay boyunca eğitim alacak. Eğitim süresince her ay net asgari ücretin yüzde 50’sini burs ücreti olarak alacak.

KKTCELL tarafından istihdam edilen 3 kişinin, istihdam tarihinden itibaren 2 yıl boyunca devlete ödeyeceği işveren katkı paylarını çalışma Bakanlığı karşılayacak.
Milli Eğitim bakanlığı ise ilgili kurumlarına gereken duyarlılığı yapacak ve eğitimleri verilecek modüler içeriklerini inceleyip görüş bildirecek.

İmza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, projeye Turkcell’in öncülük yaparak, ilk olarak Anavatan Türkiye’de başlattığını ve KKTC’yi de dahil ettiğini anlattı.
Bakan Çavuşoğlu, gelecekte dünyanın ihtiyacını karşılayacak yazılımcıları yetiştirmek için birçok kurum kuruluşun vizyon ortaya koyduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gayreti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının büyük katkısı ile projeye adanın da dahil edildiğini anlattı.

Çavuşoğlu, “amaç ada gençlerinin bilişim adası Kıbrıs söyleminin altını doldurmak için yapılan çalışmaların bir sonucu olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Biz Milli Eğitim bakanlığı olarak gerek üniversitelerde, gerekse birçok yaş gurubunda bu yöne doğru çalışma yaparken ülkenin çalışmasından sorumlu ve yönlendirmesinden sorumlu olan Çalışma Bakanlığı’mız da bu konuda gayret gösteriyor. Ama artık dünyada gelişen algıda ortak olarak birşeyler yapmak, ortak çalışma gurupları kurmak ve bu çerçevede ülkeyi yukarıya çekmek , ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak ve gençleri iş sahibi yapabilmenin anahtarı birlikte hareket etmektir. Bu birlikteliğin hem kamuoyu açısından görülmesi ve motive yaratması açısından protokole değer veriyoruz” dedi.
Turkcell’e projeye KKTC’yi de dahil ettiği için teşekkür eden Çavuşoğlu, proje ile ilgili bilgi aktardı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da, teknolojinin her geçen gün değiştiğini ve teknolojik olayları takip etmenin kolay olmadığını ifade etti.
Bakan Taçoy, bilişim ile gelen tüm değişiklikleri takip edebilmek için protokolün önemine işaret etti.

Gençlere yapılan yatırımın ve geleceğin yazılımcılarını yetiştirmenin önemli olduğunu kaydeden Taçoy, “TURKCELL ile başladık. TURKCELL’e 5 kişilik istihdam veya yazılımcı yetiştirme hakkı verdik. Çalışma Bakanlığı istihdamını takip eden taraf olarak biz de şunu önerdik. Bu kursa katılan ve 6 ay boyunca kursa gidecek olanlara biz yarı asgari ücret kadar bir ücret vereceğiz. Ayrıca, bu 5 kişiye iş garantisi ve istihdamını sağladığı için işverene destek olarak sigorta yatırım primlerini ödeyeceğiz diyerek böyle bir teşviği öne koyduk” dedi.

Değişik alanlarda birçok kursu açma niyetinde olduklarını da söyleyen Taçoy, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte her yıl 300 kişiyi değişik sektörlerde iş alanlarında yetiştirmenin ve iş sahibi yapmanın planlarını yapacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ile KKTCELL Genel Müdürü Murat Küçüközdemir protokole imza koydu.
KKTCELL Genel Müdürü Murat Küçüközdemir de, gençlerin gelecek için önemine değindi.

Projenin geçen sene başlatıldığını ve başarı ile sonuçlandığını aktaran Küçüközdemir, bu yıl ise tekrarının yapılmasının gündem olduğunu söyledi.
Küçüközdemir, programa, üniversite son sınıf öğrencileri veya yeni mezun olanarın katılabileceğini kaydederek müracaatların 4 Kasım’a kadar yapılabileceğini belirtti.