Fahrioğlu:TC ile KKTC arasında elektrik bağlantı projesi teknik olarak hazır – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

Fahrioğlu:TC ile KKTC arasında elektrik bağlantı projesi teknik olarak hazır




Orta doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Program Koordinatörü Prof. Dr. Murat FahrioğluAA muhabirine, Türkiye’den denizaltı elektrik bağlantısı aracılığıyla KKTC‘ye enerji sağlamayı amaçlayan projeye ilişkin çalışmaları anlattı.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında elektrik bağlantısı konusunda çalışan ve Türkiye ile KKTC arasında oluşturulan Ortak Enerji Çalışma Grubu üyesi de olan Fahrioğlu,yaptıkları çalışmalar sonucunda ülkeler arası elektriksel bağlantının en iyi şekilde HVDC-VSC modelinde yapılacağına karar verildiğini belirtti.

Fahrioğlu, projede söz konusu modele karar kılınmasının ardından, Türkiye Elektrik İletim AŞ ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun bağlantının detaylarını çalıştığını belirterek, “Teknik konularda bu bağlantı projesi hazır durumdadır. Bu bağlantı türü şu anda dünyada en yaygın ülkeler arası bağlantı şeklidir.” dedi.

Yaklaşık 85 kilometre uzunluğunda birbirine yakın 3 güzergah üzerinde durulduğunu ve kablo kapasitesine yönelik farklı senaryolar üzerinde çalışıldığını belirten Fahrioğlu, “Kabloyu yüksek kapasitede çekip, kademeli olarak çevirici istasyonları artırma şeklinde de ilerlenebilir, çünkü projenin en meşakkatli kısmı denizaltına kablo serilmesi.” değerlendirmesinde bulundu.