Eski Büyükelçi İoakimidis: Kıbrıs’ta çözümün yolu siyasi eşitlik ilkesinin kabulünden geçer – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Eski Büyükelçi İoakimidis: Kıbrıs’ta çözümün yolu siyasi eşitlik ilkesinin kabulünden geçer




Yunanistan Dışişleri Bakanlığı danışmanı eski büyükelçi ve uluslararası ilişkiler uzmanı Panayotis İoakimidis, Dedeağaç’ta  yayımlanan Gnomi gazetesine Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Kıbrıs meselesi ve Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden başlatılan istikşafi görüşmeleri değerlendirdi.

Kıbrıs meselesinde bugün gelinen noktada tarafların tezleri arasında radikal farklılıklar bulunduğuna dikkati çeken İoakimidis, Ada’daki sorunun çözümü konusunda olumlu yönde beklentiler bulunmadığını ileri sürdü. ​​​​​​​

İoakimidis, tarafların çözüm konusunda tekrar ortak bir noktada buluşabilmeleri için, öncelikle Rum tarafının “Guterres çerçevesini” bütünüyle ve özellikle siyasi eşitlik ilkesini kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz ülkesi olduğunu ve bölgede yaşanan gelişmelerin dışında bırakılamayacağının altını çizen İoakimidis, “Doğu Akdeniz’de eksen ve iş birliği oluşturulması yanlış şekilde yapılıyor. Bu bölgede istikrar ve güvenlik sorununu çözmüyor. Sanırım tam aksi oluyor. Türkiye bu iş birliklerini, doğru ya da yanlış olarak, kendisini Doğu Akdeniz’den dışlama çabaları olarak değerlendiriyor ve tepki gösteriyor” dedi.

İoakimidis, Türkiye’nin malum nedenlerden Doğu Akdeniz’de olup bitenlerin dışında bırakılamayacağının kabul edilmesi gerektiğinin altını çizerek “Bir Akdeniz ülkesidir, bölgede olup bitenlerin dışında bırakılamaz. Katılmalıdır, tabii uluslararası hukuka saygılı olması koşuluyla. Dolayısıyla gerekli olan şey, dışlanmalar olmadan tüm Doğu Akdeniz ülkelerinin katılacağı geniş bir bölgesel çerçeve oluşturulmasıdır.” ifadelerini kullandı.

BRT/AA