Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler için tören düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Şanlı Erenköy Direnişi ve bu direnişte şehit düşenler için Erenköy Şehitliği’nde tören düzenlendi.Tören, şehitliğe çelenk konulmasıyla başladı…. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve istiklal marşı okundu.Törende daha sonra şehitlik özel defteri imzalandı. İmza töreninden sonra konuşmalara geçildi.

Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan, yaptığı konuşmada, 59 yıl önce yüksek öğrenimlerini yarıda bırakarak Erenköy’e çıkan 500 Kıbrıslı Türk gencin, Erenköy’de Rum ve Yunan ordusuna karşı destansı bir direniş sergilediğini aktardı.

Arıkan mal tazmin komisayonunun işleyişindeki sıkıntılar ve üçüncü ülke vatandaşlarına mal satımının yarabileceği sorunlara da değindiArıkan, konuşmasını Erenköy’le ilgili bir şiiri okuyarak tamamladı.

Erenköy- Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı da konuşmasında o yıllarda yaşanan olaylara dikkat çekerek toprağına sahip çıkabilmek adına Erenköy’de şanlı bir direniş verildiğini aktardı.

Konuşmasında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı ve Cengiz Topel’i de anan Bakırcı, “Erenköy düşmüş olsaydı varlığımız sorgulanır olacaktı. Kurulan cumhuriyetimizin temeli 8 Ağustos’ta atıldı. Bu direnişi canlı tutmak ve anlatabilmek gerekir. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” dedi.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkünün 59 yıl önce Erenköy’de bir destan yazdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Eokacılara karşı Milli bir seferberlik sergilenerek Kıbrıs Türkü burada bir destan yadı ve Kıbrıs Türk halkının ilelebet bu topraklarda var olacağını gösterdi. Bizlerin tarihten silinmesi asla kabul edilebilir değildi ancak büyük bir saldırı altındaydık. Öğrencilerimizin adaya çıkışıyla milli hareket önemli bir boyuta gelmişti. Genci yaşlısı kadını şehit olma pahasına milli birliği korumak için yemin etmişlerdi. O yıllarda Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın adaya gelmesi Cengiz Topel’in liderliğinde Türkiye’den gelen uçaklar burada direniş gösteren ve Kıbrıs Türkünün topyekün silinmesine ramak kala Erenköy direnişiyle ve ardından 74 Barış Harekatı’yla verilen mücadele taçlanmıştır. İki devletli siyasetin altı boştur diyenlere cevabımız buradaki direniştir . O yıllarda ölümü göze alan halkımızdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, geleceğe emin adımlarla yürümeye devam edeceklerini vurgulayarak Erenköy direnişinde şehit düşenleri rahmetle andı, gazilere şükranlarını sundu.

Tören, Şehitliğin gezilmesi, şehit kabirlerine çiçek bırakılması ve müzenin gezilmesiyle son buldu.

Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler için tören düzenlendi

Yorumlar kapalı.