Elektronik bileklikle Karantina Takip Sistemi, ‘Güvende Kal’ tanıtıldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Elektronik bileklikle Karantina Takip Sistemi, ‘Güvende Kal’ tanıtıldı




Karantina takip sistemi, ‘Güvende Kal’ tanıtıldı…

Sistemin kurulumunu üstlenen Kuzey Kıbrıs Turkcell’in Genel Müdürü Murat Küçüközdemir Dışişleri Bakanlığı Konferans salonunda düzenlenen toplantıda sistemle ilgili sunum gerçekleştirdi.

Küçüközdemir, 6 aydır uygulama üzerinde çalıştıklarını belirterek bu sabah Ercan Havalimanı’na inen uçak ile uygulamanın başlamış olduğunu ifade etti.

Küçüközdemir ‘Güvende Kal’ uygulamasının yönetim ekranı, karantina takip cep telefonu uygulaması, akıllı bileklik, karantina takip merkezi ve saha operasyonu olmak üzere beş bileşenden oluştuğunu söyledi.

Denetimin düzenli bir şekilde uygulanacağını aktaran Küçüközdemir, havalimanından eve giderken bilekliğe sahip kişinin maksimum 15 dakika duraklaması halinde bilekliğin yetkililere uyarı göndereceğini söyledi.

Küçüközdemir, Karantina bölgesi dışına çıkılması, Bileklik bağlantısının bir şekilde koparılması, Uygulamanın telefondan silinmesi halinde bilekliğin uyarı verdiğini anlattı.

7 gün 24 saat denetimin gerçekleştirilmesini sağlayacak bilekliklerin yanı sıra 150 kişilik bir ekibin de takip konusunda sürekli görev başında olacağını aktaran KKTCELL Genel Müdürü Küçüközdemir, rastgele ev ziyaretleri gerçekleştirileceğini de kaydetti.

Sağlık Bakanı Ünal Üstel de tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, koronavirüsle mücadelede  ciddi ilerleme sağladıklarını belirtti.

 

Otellerde uygulanan karantina süreçlerinin ülke ekonomisinde büyük bir yük oluşturduğunu karantinaya giren kişilerin de sıkıntılar yaşadığını ifade eden Üstel,  tüm bunları göz önünde bulundurarak karantina takip sistemini yavaş yavaş hayata geçirmeye başladıklarını kaydetti.

Bugün sabah saatlerinde gelen uçakla birlikte 35 kişinin ev karantinası uygulamasına girdiğini açıklayan Üstel, denetim noktasında belediyelere de yetki verildiğini belirtti ve gelişlerdeki bilgilerin tüm detaylarının belediyeler ve polisin bilgisinde olduğunu söyledi.

Evlere denetimin yetkililer tarafından yapılacağını fakat bu noktada izole olan kişilerin komşularına da görev düştüğünü ifade eden Sağlık Bakanı Ünal Üstel, “Belki her saat polis denetimi yapılamayabilir, bu noktada komşuların da duyarlılığı önemli” dedi.

Yaşlıların, kronik hastaların ve çocuk sahibi vatandaşların bu uygulamadan faydalanarak rahat edeceğini söyleyen Üstel, söz konusu projenin ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını belirtti.

Elektronik bileklik ile evde karantina uygulamasına uymayan kişilere ceza uygulanacağına işaret eden Üstel, söz konusu kişilerin merkezi karantinaya gönderileceğini ve 5 asgari ücret cezaya çarptırılacağını söyleyerek, “Kimseye ceza kesme taraftarı değiliz ama caydırıcılık olsun ve insanımız daha rahat etmesi için bu cezaları yasalaştırdık ve yürürlüktedir” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay da Karantina Takip Sistemi’nin ülke için büyük bir atılım olduğunu belirtti.

Gelişen dünyada ve özellikle pandemi sürecinde dijitalleşmenin öneminin herkes tarafından kabul edildiğini ifade eden Canaltay ‘Bizim de çağa uygun adım atmamız kaçınılmazdır’ dedi.

 KKTC’nin dijital dönüşüm zamanının geldiğini kaydeden Canaltay,kamu hizmetlerinde dijitalleşme ile birlikte kağıt israfının da önüne geçileceğine dikkati çekti ve dijital dönüşüm ile ilgili yasaların bir an önce Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Canaltay, uygulamaya giren sistemin ülkenin dijital dönüşümüne öncülük edeceğini kaydederek ‘Ülkemiz bu günden sonra hem ekonomik hem de dijitalleşme olarak daha aydınlık günlere ulaşacaktır’ dedi.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz da mevcut şekliyle karantina uygulamasının sürdürülebilir olmadığına dikkati çekerek Karantina Takip Sistemi’nin devletin üzerindeki yükü hafifleteceğini söyledi.

Oğuz, sistem sayesinde devletin %80-85 oranında tasarruf sağlayacağını  belirtti. Sistemde yaşanabilecek aksaklıkların da hep birlikte çalışarak aşılabileceğini kaydeden Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bu yeni uygulamaya sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Ersan Saner de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak farklı bir uygulamayı kamu-özel işbirliği ile hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.Karantina süreçlerinin otellerde ayda ortalama 50 milyon TL’ye ulaşabildiğini kaydeden Başbakan Saner günde yaklaşık bin kişiye otellerde karantina hizmeti verildiğini anlattı.Sağlığın önemli olduğunu ancak ekonomiyi de düşünmek zorunda olduklarını ifade eden Saner, temaslı veya pozitif olan kişilerin otelde konaklatıldığı ve masrafının devlet tarafından karşılandığı başka ülke olmadığını söyledi.Sistemin 1700 kişi ile başlayacağını ancak önümüzdeki haftalarda bu sayının 4 binlere ulaşacağını anlatan Saner ‘İnsanımıza güveniyoruz. Amacımız hiç kimseye ceza kesmek değildir’ dedi.

Başbakan Saner, uygulamada aksaklık görülmesi halinde bunların süreç içerisinde düzeltileceğini belirterek halkın bu projeye destek olmasını istedi.

Sistemin başarılı oluması halinde diğer ülkelerin de bu adımı takip edeceğine inanç belirten Saner, maske mesafe ve hijyen kurallarına uyulması çağrısı yaptı..

Konuşmaların ardından Güvende Kal Uygulamasının tanıtım videosu izletildi.