“Egemen iki eşit devlet statüsünde yeni bir dönemi başlatmak için kararlıyız” – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

“Egemen iki eşit devlet statüsünde yeni bir dönemi başlatmak için kararlıyız”




Cenevre’de bulunan Başbakan Ersan Saner, 5+BM toplantısı öncesi, BRT’ye konuştu…
Başbakan Ersan Saner, Cenevre’de yapılacak olan 5+BM hgayrıresmi toplantısının Kıbrıs Türk halkı tarafından son günlerde en üst düzeyde konuşulmakta ve tartışılmakta olduğunu söyledi.
Başbakan Saner, “Genel olarak Kıbrıs Türk toplumunun 5+BM toplantısından çok ciddi bir beklentisi olmadığını da ülkedeyken çok net bir şekilde gördüğümü söyleyebilirim. Burada da havanın çok farklı olmadığını görüyorum… Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığı seçimi süresince, Kıbrıs’ta eşit egemen iki devlet statüsünde bir çözümü gerçekleştirmek için vatandaşlarımızdan onay istemiştik ve irade de o yönde o şekillenmişti, bu irade şu anda Türkiye Cumhuriyeti iradesi ile örtüşmüş durumdadır. 53 yıldır devam eden müzakerelerde artık farklı bir evreye geçilmesi gerektiği konusunda da Türkiye ile hemfikir olduğumuzu görüyorum” şeklinde konuştu.
Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Raif Rauf Denktaş’ın yaşamı boyunca kendini bu konuya adadığını söyleyen Saner, Denktaş’ın 2 ayrı devlet çözümüne Türkiye’nin de destek olabileceği yönündeki sözlerini hatırlattı..
Başbakan Saner, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki çıkarları da başta olmak üzere bizimle birlikte hareket etmekteki kararlılığı bizim elimizi Cenevre’de güçlendiriyor” dedi.
53 yıldan beri federasyon görüşmeleri yapıldığını hatırlatan Başbakan Saner, bu görüşmelerin artık sonuç vermediğini vurguladı..
Başbakan Saner, “Kıbrıs konusunda çözüme ulaşılamamasının tek sebebi Rumların Türklerle birşey paylaşmak istememesidir. Görüşmelerin çökmesi Rum tarafının uzlaşmaz tavırlarından dolayıdır.. Artık aynı şeyleri söyleyip bir 53 yıl daha beklemek mümkün değil. Egemen iki eşit devlet statüsünde bizler yeni bir dönemi başlatmak için kararlıyız” dedi.

Başbakan Ersan Saner, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘Tarafların anlaşmadığı sürece masaya oturmanın bir anlamı olmayacağını, aynı şeyleri söyleyerek Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunacağının mümkün olmayacağı’ şeklindeki sözlerini hatırlatarak, federasyon tezinin çökmüş olduğunu gördüklerini söyledi..
İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un ‘iki ayrı devletin desteklenmesi gerekir’ şeklindeki beyanına ilişkin soru üzerine Saner, şu ifadeleri kullandı; “Jack Straw’un bu öngörüsüyle İngiltere’nin bu konuda aktif bir rol üstlenebileceğini kestirmem mümkün değil, iki ayrı devlet temelinde çözüm mantıklı bir çözümdür. Jack Straw’un bu açıklaması bizi güçlendirecek.”