E-Vergi Dairesi kapsamındaki “E-fatura” tanıtımı yapıldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

E-Vergi Dairesi kapsamındaki “E-fatura” tanıtımı yapıldı

[ad_1]

Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi kapsamında yürütülecek “E-Fatura” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Saadet Hüdaverdi ve Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörü Özdemir Kalkanlı da katıldı.

Toplantıda konuşan Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Saadet Hüdaverdi, kurumun, hayata geçirdiği elektronik fatura projesi ile internet ortamında hızlı ve verimli hizmet sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörü Özdemir Kalkanlı ise, teknolojiyi takip ederek ilerleme kaydettiklerini ve sona doğru geldiklerini söyledi. Kalkanlı, yeni yazılımla Gelir ve Vergi Dairesi’nin tüm alt yapısını tamamladıklarını ve 2018’de E-Vergi Dairesi’ni kurduklarını anımsattı.

Kalkanlı, kağıt ortamında beyan hazırlamadan, elektronik ortamda beyan almayı başardıklarını ve elektronik ödeme yapılmasını da sağladıkların belirtti.

“Muhasip murakkıp mesleğini icra edenlerin hiçbir zahmete katlanmadan kdv beyanı, banka sigorta işlemleri vergisi gibi aylık beyanlarını elektronik verebildikleri gibi kurumlar vergisi ve gelir vergisi beyanlarını da elektronik ortamda sunabileceklerdir” diyen Kalkanlı, elektronik olarak banka tahsilatlarını da uygulamaya koymak üzere olduklarını dile getirdi.

Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörü Özdemir Kalkanlı, yaklaşık bir yıl sonra, belirli büyüklükteki şirketlerin E-fatura sistemini kullanmak zorunda olacağını belirtti.

Kalkanlı, “Eski tip kağıt faturaları terkedeceğiz. E-fatura maliyetten tasarruf sağlar. Kağıt basmaktan kurtuluyoruz. Çabuk alınıp alıcıya ulaştırılır, zamandan da tasarruf sağlanır. Faturanın kaybolma riski ortadan kalkar. Faturalar dijital ortamda saklanacak. Arşiv sisteminden tasarruf edilir. Kurum ve şirketlerin ödemelerini takip etmede kolaylık sağlar” dedi.

Kalkanlı, Vergi Dairesi’nin otomasyonu yanında gümrük otomasyonu için, bu ay içinde Girne Gümrük Dairesi’nde de bu otomasyonu sisteme almayı düşündüklerini belirtti.

E-fatura ile ilgili sunum ise Cybersoft Direktörü Fatma Kanber, E-fatura Geliştirme Lideri Oğuzhan Taşçı ve Kıdemli Gelir ve Vergi Memuru Halit Kıryağdı tarafından yapıldı.



[ad_2]