DSÖ: Omicron’un bulaşıcılığına ilişkin veriler “birkaç gün içinde” hazır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Omicron varyantı dünyada baskın hale geliyor..

Güney Afrika’da Omicron varyantının ülkedeki Covid-19 vakalarında “endişe verici” bir artışa neden olduğu ve vaka sayılarının bir hafta içinde 8’e katlandığı açıklandı.

Bazı ülkelerde de benzer bir durum yaşanırken, ABD de dahil olmak üzere 20’yi aşkın ülkede yeni varyantın tesbit edildiği duyuruldu.

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden  Michelle Groome, son iki hafta içindeki Covid 19 enfeksiyonlarda, “hızlı bir artış” olduğunu söyledi.

Güney Afrika, dün 8 bin 561 vaka kaydetti. Bir hafta önce ise günlük vaka sayısı bin 275’ti. Groome, “Artış oranı endişe verici” dedi.

Bununla birlikte,  dünya çapındaki uzmanlar,  Omicron varyantının ne kadar bulaşıcı olduğu konusundaki sorulara cevap ararken, aşıların sağladığı koruma seviyesini belirlemek için çalışmalara hız verildi.

Dünya Sağlık Örgütü  epidemiyoloğu Maria van Kerkhove, Omicron’un ne kadar bulaşıcı olduğuna ilişkin verilerin “birkaç gün içinde” hazır olacağını açıkladı.

ABD’de yeni tip koronavirüsün  Omicron varyantına ilk kez California eyaletinde rastlandığı bildirilirken söz  konusu kişinin 22 Kasım’da Güney Afrika’ya seyahat ettiğini ve 29 Kasım’da “pozitif” çıktığı belirtildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle Afrika’da bazı ülkelere seyahat kısıtlamaları getirilmesinin ırksal ayrımcılık olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Guterres, seyahat ve ekonomik angajman sırasında Kovid-19’un bulaşma riskini azaltmanın tek yolunun yolculara sürekli test yapılması olduğunu söyledi.

 

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Omicron varyantı nedeniyle Güney Afrika ve bazı Afrika ülkelerine seyahat yasağı uygulama kararı almıştı.

 

 

[ad_2]

DSÖ: Omicron’un bulaşıcılığına ilişkin veriler “birkaç gün içinde” hazır