DSÖ: Aşılar Avrupa’da en az 470 bin kişinin hayatını kurtardı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

DSÖ: Aşılar Avrupa’da en az 470 bin kişinin hayatını kurtardı




 

Dünya Sağlık Örgütü, bazı Avrupa ülkelerinde aşı zorunluluğu getirilmesine yönelik çalışmalar hakkında değerlendirmede bulundu. Örgütün Avrupa Bölge Direktörü, ölüm oranının, aşı olmasaydı çok daha kötü olacağına dikkat çektiği açıklamasında yine de aşının diğer seçenekler tükendiğinde zorunluluk olması gerektiğine vurgu yaptı.

Dünya Sağlık Ögütü Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, bazı Avrupa ülkelerinde tartışılan koronavirüs aşı zorunluluğunun “mutlak son çare olduğunu” ve bunun sadece “aşılamayı teşvik eden diğer seçenekler tükendiğinde uygulanabilir” olduğunu söyledi.

Kluge, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, Avrupa bölgesinde geçen ay 120 bin kişinin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Son 2 ayda vaka ve ölümlerin 2 katından fazla artmasına rağmen artışların daha önceki dalgaların önemli ölçüde altında kaldığına vurgu yapan Kluge, “Ölüm oranı, aşı olmasaydı çok daha kötü olurdu.” değerlendirmesinde bulundu.

Kluge, COVID-19’un Delta varyantının bölgede halen baskın varyant olduğunun altını çizerek “COVID-19 aşılarının ciddi hastalıkları ve buna bağlı ölümleri azaltmada etkili olduğunu biliyoruz.” dedi.

Kluge, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, COVID-19 aşıları sayesinde Aralık 2020-Kasım 2021 döneminde en az 470 bin kişinin hayatının kurtulduğunu sözlerine ekledi.