Dr. Birgül:Müzeler kahramanları sergiler – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Dr. Birgül:Müzeler kahramanları sergiler




Uz. Dr. İsmet Birgül’ün büyük  katkılarıyla Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun geçmişten günümüze yayıncılık serüvenini anlatan BRT Yayıncılık Tarihi Müzesi  18-24 Mayıs Müzeler Haftası olarak bilinen, Uluslararası Müze Haftası’nda ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Birgül  kendisinin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir evladı olarak Bayrak Radyo ve Televizyon Müzesinin Kurulması’na katkıda bulunmasından onur duyduğunu ifade etti.

Birgül yaptığı açıklamada;

Bu hafta Müzeler Haftası…

Müzeler Haftası’nın kutlanmasının önemini her geçtiğimiz gün daha fazla anlıyorum. Müzeler neden önemliler? 

  • Müzeler toplumların belleklerini tutar. Hayat gelip geçerken olanında bitenin kalıntılarını bazen bir hatıra bazen bir kanıt niteliğinde taşırlar… Toplumsal bellek önümüze gelebilecek tehlikelerin ya da hayalini kurduğumuz geleceğin güzelliklerini kurgulabilmek adına çok önemlidir. Tercihlerimizin neler olacağını, nasıl dünyaların mümkün olabileceğini, dünyalarımızı kurarken içerisinde muhakkak olması gerektiğini düşünceğimiz şeyleri ve OLMAMASINI isteyeceğimiz şeyleri anlayabilmek adına müzeler bize geçmişten pencereler sunar…

-Yitip gitmiş, katledilmiş bir koca sınıfın hatırası veya Açıkhava müzesi gibi duvarlardaki kurşun delikleri çoğu zaman ciltlerce kitaptan daha fazlasını anlatabilir…

BRT Müzesi’nde sergilenen araba bataryalarından yapılmış bir radyo vericisi sayesinde duyulan “BAYRAK BAYRAK” sesi da korku ve çaresizlik içindeki bir bir toplumun nasıl umutla şahlanabileceğini anlatır.

  • Müzeler bize sosyal, kültürel, sanatsal yapıları anlatır ve arşivler.. Kimi zaman fikirlerin gelişimlerini gösterir. Böylelikle bu referansları alarak geleceği kurgulayabiliriz.
  • Müzeler toplumsal hafızayı oluşturur. Bu bellek neden mi önemlidir? Bir topluluğu VATANDAŞ, bir toprağı MEMLEKET yapar. Toplumsal belleksizlik ise var olanı dağıtabilir. Suyun üzerinde yüzen köksüz yosunlar gibi savurabilir.
  • Kültür her nesilde yeniden doğar. Bu hem bir fırsat hem de tehlikedir. Fırsat tarafı o belleği güzelleştirmek ve zenginleştirmek için bir imkan sağlar. Ancak kültür yozlaştırılıp değiştirilirse veya unutturulursa o kültür ve topluluk yok olma riski taşır. İşte bu sebepten de müzeler toplumları ayakta tutan kolonlar gibidir.

Müzelerimiz yeni jenerasyonun ilgisini dikkatini çekebilecek şekilde olmalıdır. Toplumunda müzelerine değerli bir hazinelerine bakar gibi bakmaları önemlidir. Müzelerine kıymet vermeleri, müzeler için zaman ve para harcamaları, gençlerine müzeleri sevdirmeleri önemlidir. Batı ülkelerinde müze gezerken her yaştan öğrencilerin o müzelerde gezdiklerini, yerlerde resimler yaptıklarını görebilirsiniz. Bu tesadüf değildir. O toplumun ilerde var olabilmesi için atması gereken önemli adımlardan bir tanesidir.

Ayrıca müzeler bazen de kahramanları sergiler. Kahramanlar toplumun daha iyiye gidebilmesi için önemli oyunculardır, kahramanlar sayesinde oyunların kuralları değişebilir. Memleketlerin kaderleri değişebilir. Rauf Denktaş’ımız, Dr.Fazıl Küçük’ümüz, Atatürk’ümüz bunun en güzel kanıtlarıdır… KKTC’nin kuruluşunda da emeği geçmiş isimli ve isimsiz kahramanlarımız vardır. Hepsini minnetle anıyoruz. Kahramanlarını hatırlayan bir toplum daha sonradan yeni kahramanlar çıkarabilmek için de fark etmeden yatırım yapmış olur…

Dünya Müzeler Haftası’nı canı gönülden kutlarım ve umarım ülkemizde maddi ve manevi birikimli olan insanlarımız bu birikimlerini ülkemiz için bellek yaratmaya ve müzeler kurmaya ve yaymaya ayırır ve umarım halkımız evlatlarına müzeleri gezdirerek buraları sahip çıkarak bu belleklerini tazelemiş olur.

Ben de bu ülkenin bir evladı olarak Bayrak Radyo ve Televizyon Müzesi’nin kurulmasına katkıda bulunmaktan onur duyuyorum. Bu vesile ile müzenin yaratılmasında emeği geçen başta Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürü Sn. Meryem Özkurt, müze küratörümüz Sn. Ayhatun Ateşin ve diğer katkıda bulunanlara teşekkür ederim.’ dedi