Depremin ve pandeminin yükünü şehir hastaneleri kaldırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Depremin ve pandeminin yükünü şehir hastanel… Ülke genelinde birçok ile kurulan şehir hastaneleri, yaşam için kritik merkezler haline gelmiş durumda. Mersin Şehir Hastanesi, 374 bin metrekarelik dev kompleksi ve 10 bin personeli ile hem pandemi döneminde hem de Kahramanmaraş depreminde önemli bir rol üstlendi.

Şehir hastaneleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulan ve sadece pandemi döneminde değil, bir yıl önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen 11 ili etkileyen depremlerde de büyük bir öneme sahip oldu. Özellikle deprem bölgesine yakın konumda bulunan Mersin Şehir Hastanesi, 15 bin civarında hasta için kritik bir sağlık hizmeti sundu.

Ülke genelinde birçok ile kurulan şehir hastaneleri, yaşam için kritik merkezler haline gelmiş durumda. Mersin Şehir Hastanesi, 374 bin metrekarelik dev kompleksi ve 10 bin personeli ile hem pandemi döneminde hem de Kahramanmaraş depreminde önemli bir rol üstlendi. 11 ili etkileyen depremde seferberlik ilan edilen şehir hastanesi, tam kapasite çalışarak 15 bin yaralıya hizmet verdi. Şehirde yaşayan depremzedelere halen devam eden hizmetlerle ilgili Başhekim Doç. Dr. Bahar Aydınlı bilgi verdi.

Doç. Dr. Aydınlı, 2023’ün unutulmak istenen bir yıl olduğunu belirtirken, 11 ili etkileyen felaketi ve sonrasındaki sağlık hizmeti sürecini detaylandırdı. Şehir hastanelerinin, bölgeye en yakın ve etkili sağlık hizmeti sunan merkezler olduğunu vurgulayan Aydınlı, Mersin Şehir Hastanesi’nin liman üzerinden gerçekleştirilen transferleri karşılamak adına büyük bir sorumluluk üstlendiğini ifade etti. 3 tur TCG gemisiyle bölgeden hasta transferi gerçekleştiren hastane, 15 binin üzerindeki hasta için tedavi ve takip hizmeti sağladı.

Bu zorlu sürecin ardından hastanenin başarıyla devam eden sağlık hizmetlerine değinen Aydınlı, şehir hastanelerinin sağlık hizmeti sunumundaki esnekliğini ve kapsamlı alt yapısının önemini vurguladı. Depremzedelere yönelik tedavi ve rehabilitasyonun sürdüğü hastane, fizik tedavilerin yanı sıra psikolojik destek de sunarak, yaşanan zorlu süreçte hastaların hayata dönmelerine katkı sağlıyor.

“MERSİN ŞEHİR HASTANESİ: DEPREM VE PANDEMİDE KRİTİK ROL OYNAYAN SAĞLIK GÜCÜ”

Mersin Şehir Hastanesi, yaşanan zorlu süreçlerde önemli bir sağlık destanı yazdı. Başhekim Doç. Dr. Bahar Aydınlı’nın ifadelerine göre, deprem ve pandemi anlarında hastane, hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçerek önemli bir rol oynadı.

Mor Kod ve Hızlı Tepki:Deprem sabahı hastane, afet planını devreye soktu ve “mor kod” uygulandı. Tüm hastaneyi 2 saat içerisinde boşaltarak hasta beklemeye başlayan ekip, ulaşım ve iletişim zorluklarına rağmen büyük bir çaba gösterdi. Ameliyathane 24 saat boyunca aktif olarak çalıştı ve acil servis sadece depreme hizmet verdi.

Kapasitenin Esnek Kullanımı:Doç. Dr. Aydınlı, fiziksel şartlarında tam kapasite çarpı ikiye çıkabilen hastanenin, deprem anında 15 olan yoğun bakım yatak sayısını 1 saat içerisinde 30’a çıkarabildiğini vurguladı. Bin 340 olan tescil sayısı depremin ardından 2 gün içerisinde bin 789’a yükseldi, ancak hastane esnek bir şekilde kapasitesini artırarak başarıyla hizmet verdi.

Çalışanların Fedakarlığı:Zorlu günlerde hastane çalışanlarının, Mersin’de yaşayanlar ya da deprem bölgesinde akrabaları olanlar olduğuna dikkat çekildi. Aydınlı, çalışanların göz yaşlarını silip hastalarını tedavi etme özverisini vurgulayarak, pandemi ve depremde sağlık hizmetini test ettiklerini ifade etti.

Kapasite Artışı Ve Destek:Hastane, göç alan Mersin’de artan nüfusa ve depremzedelerin sağlık ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına kapasite artışına gitti. Sağlık Bakanlığı’nın sağladığı destekle belirli branşlarda hekim sayısı artırıldı.

Tedavilerin Devamı Ve Psikososyal Destek:Depremzedelere yönelik tedavilerin halen devam ettiği belirtilirken, hastanede fizik tedaviler ve sosyal rehabilitasyon çalışmaları sürüyor. Psikiyatristler ve psikologlar tarafından desteklenen depremzedeler, hem fiziksel hem de psikolojik iyileşme süreçlerinden geçiyorlar.

“Depremin ve pandeminin yükünü şehir hastaneleri kaldırdı” haberi, 05 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 05 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Depremin ve pandeminin yükünü şehir hastaneleri kaldırdı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Depremin ve pandeminin yükünü şehir hastaneleri kaldırdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 05 Şubat 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Depremin ve pandeminin yükünü şehir hastaneleri kaldırdı

Yorumlar kapalı.