Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi “Erişilebilirlik Semineri” düzenlendi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi “Erişilebilirlik Semineri” düzenlendi



Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın desteğiyle ,Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi tarafından, “Erişilebilirlik Eğitim Semineri” düzenlendi.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Lefkoş aKampusu binasında yer alan seminerin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz yaptı.

Akdeniz, seminerin amacının engellilerin bağımsız yaşaması, toplumun tüm alanlarına tam katılımının sağlanması ve engellilerin diğer bireylerle eşit bir şekilde fiziksel çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojisi ve sistemi dahil, hem kırsal hem de kentsel bölgelerde halka açık olan veya halka sunulan diğer tesislere ve hizmetlere erişiminin sağlanması olacağını söyledi.

Erişim yoksunluğunun engelli bireyleri dışlayabileceğini, sosyal yaşamdan uzaklaştırabileceğini belirten Akdeniz, ülkede ciddi bir bilinçlendirme çalışması yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Seminerin açılışında konuşan Sibel Tatar ise, erişilebilirliğin engelli bireyler için en önemli sorunların başında geldiğini söyledi.

Sibel Tatar “Bu sorun sadece onların değil hepimizin sorunudur. Zira hepimiz her an engelli olabiliriz, aynı zamanda hepimiz kısmetse yaşlanacağız. Dolayısıyla sosyal hayatın, teknolojilerin erişilebilir olması hepimizi ilgilendiren bir konudur. Sosyal hayatta engelli bireylerin ve yaşlıların diğer bireyler gibi her türlü imkanlarından faydalanabilmeleri için devlet olarak, kurum kuruluş olarak ne yapmamız gerektiğini konuşacağız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın Mayıs ayından düzenleyeceği bir etkinlikle Erişilebilirlik Özel Ödülleri’nin verileceğini kaydeden Sibel Tatar, kurum ve kurululara eksikliklerini tamamlayarak etkinliğe başvurmaları çağrısında bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından seminer, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası’ndan yüksek mimar Ümran Duman, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Yakındoğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kaan Uyar ile KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay’ın sunumlarıyla devam etti. BRT