Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC’nin yeni yol haritasını ortaya koyacağım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre’de gerçekleşecek 5+BM gayrı resmi görüşmeleri öncesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ı Ercan havalimanı’ndan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, bakanlar ve diğer yetkililer uğurladı.Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havaalanın’ndan ayrılmadan önce açıklama yaptı.

Parti başkan ve temsilcilerinin İstanbul üzerinden Cenevre’ye gideceğini belirten Tatar, kendilerinin önce Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini, temaslarının ardından yarın sabah da Cenevre’ye geçeceğini anlattı.

Tatar, Cenevre’ye varmasının ardından BM Genel Sekreteri ile bir görüşmesinin olacağını, resepsiyona katılacağını, bunun dışında da çeşitli görüşmelerde bulunacağını söyledi.Tatar, Cenevre’de, amacın, KKTC adına, seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak yeni iradeyi yeni yol haritasını ortaya koymak olduğunu vurguladı.Seçildiği günden beridir BM Genel Sekreteri başta olmak üzere tüm ilgili taraflara defalarca egemen eşitliği söylediğini kaydeden Tatar, Türkiye ile pozisyonlarının yüzde yüz örtüştüğüne işaret etti.

Artık federal temelde bir anlaşma olamayacağını ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki eşit egemen devletin iş birliğine dayalı yaşayabilir, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma yapabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Çalışmalarımızı yaptık, pozisyonumuzu aldık, orada ayrıntılı, detaylı ve bize yakışır bir sunum yapacağız, ilgili taraflara iki devletli çözümü en iyi şekilde anlatacağız. Cenevre’ye gönül rahatlığıyla gidiyoruz” şeklinde konuştu.Süreci, hem Cenevre’ye gidecek olan Kıbrıslı Türk gazetecilerle hem de dünya basınıyla şeffaflıkla paylaşacaklarını belirten Tatar, “Pandemi var ve bu süreçte seyahat etmek kolay değil. Bizim kalacağımız otelin dışına pek çıkılmayacak. Sadece benim heyetim, BM binasına gitmek üzere otelden ayrılacak” dedi.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, basının sorularını da yanıtladı.

Kapalı Maraş meselesinin de görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soru üzerine Tatar, “Biz Cenevre’de egemenlik meselesini görüşeceğiz. Maraş konusunu gündeme getirmeyiz, bu konuları görüşme düşüncemiz yok” ifadelerini kullandı.Cumartesi günü Bu Memleket Bizim Platformu’nun gerçekleştirdiği mitingde yapılan federasyon çağrısının sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Tatar, “bu ülkede yaşayan herkes bizim vatandaşımız, herkesle iyi ilişkilerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Tatar, ancak pandemi sürecinde, böyle bir meydan okumanın ve kalabalık bir miting düzenlenmesinin iyi olmadığını söyledi.“Şu an ortalığı germe niyetim yok” diyen Tatar, gönül rahatlığıyla Cenevre’ye gideceğini ve bu konuda daha fazla yorum yapmak istemediğini ifade etti.

Bir başka soru üzerine Tatar, “önemli olan Kıbrıslı Türklerin birlik ve beraberlik içinde olmasıdır. Türkiye ile büyük bir uyum içindeyiz. Türkiye’nin bize desteği tam. Esas söz sahibi olan halktır. Biz her şeyi halkla paylaştıktan sonra meseleyi bir noktaya getireceğiz. Halk her zaman son sözü söyler. Seçimle geldik, görevimizi en iyi şekilde yapıp, halka anlatmak zorundayız” diye konuştu.Federasyon müzakerelerinin çok denendiğini ve hiçbir netice alınamadığını kaydeden Tatar, “Crans Montana’da Sayın Akıncı da Sayın Çavuşoğlu da vardı, orada ‘bu son şanstır’ denmişti. Ben de bunları takip eden bir kişiydim. Bizim eski defterleri açma niyetimiz yok. Karşı tarafa bir güvenimiz yok” dedi.

Harita tartışmalarıyla ilgili de konuşan Tatar, “Sayın Akıncı bana yönelik, Cenevre’de Ankara’nın papağanı olacağımı söylemiş. Ben de ona ‘haritayı verirken sen kimin papağanıydın?’ diye sordum. Biz bu haritayı bulamadık. Akşam tekrar bakmışlar, o meşhur haritayı bulamamışlar. Berlin zirvesiyle ilgili tutanaklar da bulunamadı” ifadelerini kullandı.

[ad_2]

Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC’nin yeni yol haritasını ortaya koyacağım