‘Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve devamı Anayasa’ya uygun değil’

featured
‘Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve devamı Anayasa’ya uygun değil’
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yönlüer, BRT’de katıldığı GündemArtı programında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın istifa etmesi gerektiğini ifade ederek, göreve devamının Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia etti.

Güney Kıbrıs ile geçişlerin yeniden başlaması konusunda da Cumhurbaşkanı Akıncı’ya eleştirilerde bulunan Yönlüer, icraatın hükümette olduğuna işaret etti.

Yönlüer, “Kimse önyargılı olmadan sözlerimi oturup düşünsün. Sanki ikibaşlı bir hükümet, ikibaşlı bir yönetim varmış gibi. Parlamenter sistemde icraatçı başbakandır. Bizim sistemimizde Cumhurbaşkanı sadece görüşmeci olarak seçilir ve bunu da zaten herkes kabul ediyor. Teamül budur. Peki Sayın Akıncı neden bunu yapıyor? Seçime yönelik olarak yapıyor ve bu dışarıdan hoş görünmüyor” dedi.

Yönlüer, seçimin ertelenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve devam etmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, karşı çıkışlarının kişisel değil hukuksal bir mesele olduğunu söyledi.

Yönlüer, “Vekalet Sayın Uluçay’a verilmeliydi. Sayın Uluçay yasa gereği 45 gün bu görevi yürütürdü. Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapana kadar Sayın Akıncı göreve devamının yasal olduğunu iddia etmekteydi. Meclis’in böyle bir teklif getirme hakkı da yoktur. Meclis Anayasa’nın üzerinde değildir. Bizim burada Sayın Akıncı’nın ismiyle ilgili bir itirazımız yoktur. Sayın Akıncı’nın görevi 26 Nisan’da anayasaya göre bitmiştir” dedi.

Ahmet Yönlüer, anayasa mahkemesine başvuruları sonrasında Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da göreve devam etmesinin doğru olmadığını söylediğini ifade ederek, “Madem doğru bulmuyorsun o zaman neden istifa etmiyorsun Sayın Akıncı” diye sordu.

 

 

(BRT)

‘Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve devamı Anayasa’ya uygun değil’