‘Çok daha güçlü KKTC’yi birlikte oluşturmaya devam edeceğiz’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

 

 

Türkiye’de temaslarına devam eden Başbakan Ersan Saner, Türiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

Görüşme sonrası Başbakan Saner ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ortak basın açıklaması yaptı.

Fuat Oktay, görüşmede Türkiye ile KKTC arasında yürütülen projelerle ilgili hangi aşamada olunduğu konusunda görüşme yaptıklarını ifade etti.

Oktay, “Biz ekonomik açıdan kendi kendine yeten, özgüvenle ayakları üzerinde duran yapısal reformları tamamlamış ilerleyen bir KKTC arzu ediyoruz. Bu doğrultuda Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız dedik bugün de bunu yapıyoruz.” dedi.

Meclis açıldığında atılması gereken adımların süratle atılması gerektiğini ifade eden Oktay, KKTC’nin hayat damarlarını oluşturacak ulaşımdan, sağlığa, turizmden tarıma bir çok alanda yapılmakta olan çalışmaları yeniden görüşme fırsatı bulduklarını dile getirdi ve projeler hakkında bilgi verdi.

Oktay, “Azimle gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde e devlet projesi belli bir noktaya geldi. Yollar ve köy yollarına yönelik projeler devam ediyor. 500 yataklı hastanein temelinin atılamsı önmümüzdeki süreçte sağlanacak ilerlemenin başında gelmektedir. Tarımsal sulamada yapılacak çalışmalar da önemli.

Cumhurbaşkanlığı Küllüyesi üzerinde de çalışıyoruz. Yakında inşaatına başlanabilinecek. Üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz. Aşama aşama projelerin yakın takibindeyiz sık sık da Başbakan Saner’le bir araya geliyoruz. Çok daha güçlü KKTC’yi birlikte oluşturmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kıbrıs meselesiyle ilgili son gelişmeleri de değerlendirdiklerini söyleyen Fuat Oktay, Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünün tescil edilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti ve Rum tarafının artık kendilerini adanın tek sahibi görmekten vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.“Sonu olmayan müzakerelerle kaybedecek zamanımız yok. Bu Kıbrıs Türk halkının istiklal ve istikbal mücadelesidir.” diyen Oktay, omuz omuza birlikte kararlılıkla yola devam edileceğini söyledi.

Görüşmede Doğu Akdeniz ve Maraş açılımını da ele aldıkların söyleyen Oktay, Maraş açılının her iki tarafa da yarar sağlayacak bir konu olduğunu ifade etti.Oktay, “Bizim kimsenin toprağında hakkında gözümüz yoktur bizim de hakkımıza el uzatıulmasına asla izin vermeyiz Kıbrıs Türk Halkının da haklarını bizim de haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bölgesel konferansı hayata geçirmeye odaklanmalıdırlar. İşbirliği içerisnde çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi.

 

Başbakan Ersan Saner de, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan 2021 ekonomik işbirliği protokolünün olumlu yönde ilerlediğini belirterek, sekiz buçuk ayda ortaya koydukları icraatların Kıbrıs Türk halkının özlemiş olduğu icraatlar olduğunu söyledi.

Altyapıya yapılan yatırımlar, 500 yataklı hastane ve e-devlet projesinin KKTC’nin dijital dönüşümünün başlangıcı olduğunu kaydeden Saner, KKTC’yi söyledikleri gibi “şantiyeye” çevirdiklerini, altyapı, karayolları yatırımlarının sürdüğünü, çevre yolunun bunun örneği olduğunu ifade etti.

KKTC’ye Anavatan Türkiye’den 543 bin doz aşının gönderildiğini ifade eden Saner, aşılanma oranının istenilen noktada olmadığını, en kısa zamanda,bu oranın artması için ortaya koydukları politikaları geliştirip, özellikle 19-39 yaş arasının aşılanmasının sağlanacağını söyledi.

New York’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birlikte olacağını ifade eden Saner, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu, şimdi de New York gibi önemli bir yerde açılacak Türk Evi’nde KKTC’ye yer verilmesinin önemine işaret etti, teşekkür etti.

Başbakan Saner Mavi Vatan konusunda ise Türk ulusunun hak ve çıkarlarını korumakta kararlı olduklarını ifade etti.

Türk ulusunun hak ve çıkarlarını korumak için Türkiye ile birlikte yürümeye devam edeceklerini, kimsesinin bundan kendilerini alıkoyamayacağını ifade eden Saner, Rum tarafına; “TC ile birlikte kendi kara sularımızda çalışmaya devam edeceğiz” diye seslendi.

KKTC’nin kendi ayakları üstünde durabilmesi, ekonomisinin sadece hizmet sektörlerine bağlı olarak değil yanında çeşitlendirilerek daha farklı gelir kaynaklarının da elde edilebilmesi için bir serbest bölge çalışmaları olduğu müjdesini de veren Saner, bu çalışmaların KKTC’nin geleceğinin şekillenmesi adına hayırlı olmasını diledi.

Kıbrıs konusunda ise Başbakan Saner, Türkiye’nin, iki egemen eşit devlet statüsünde çözüm arayışlarına desteğinin önemini vurguladı.

Saner, “50 yıldır çözümsüz olarak devam eden federasyon görüşmelerinin bir son bulması gerekliliği yönündeki kıbrıs türk tarafının haklı iddialarına iki egemen eşit devlet parametrelerinde vermiş olduğunuz desteği unutmayacağız..KKTC’nin ezberbozan maraş politikasında olduğu gibi avrupa insan hakları mahkemesi kuralları dışına çıkmadan o kural çerçevesinde KKTC egemenliği altında gerekli her türlü kararı üreteceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

Başbakan Saner, TC- KKTC 2022 ekonomik işbirliği protokolünün imzalanması için çalışmalar başlattıklarını da ifade etti.

Saner, “KKTC’nin mevcut ekonomik düzeninin bir farklı versiyonu olan yeni gelişmelerle hep birlikte atacağımız adımlara inancım tamdır. Türkiye Cumhuriyeti’ne KKTC’ye vermiş oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederim” dedi.

 

[ad_2]

‘Çok daha güçlü KKTC’yi birlikte oluşturmaya devam edeceğiz’