Cenevre görüşmeleri tarafların katılıcağı toplantı ve ikili görüşmelerle sürecek – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Cenevre görüşmeleri tarafların katılıcağı toplantı ve ikili görüşmelerle sürecek




Cenevre’de üç gün sürecek gayriresmi Kıbrıs görüşmeleri başladı.

Cenevre’deki görüşmeler Kıbrıs’taki iki tarafın yanı sıra garantör ülkeler; Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla 5+BM formatında yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın heyetinde Özel Temsilci Ergün Olgun, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Osman Ertuğ, UBP Genel Sekreteri ve Kıdemli Müzakere Heyeti Üyesi Oğuzhan Hasipoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Güneş Onar yer alıyor.Konferansta Türkiye’yi ise başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bulunduğu heyet temsil ediyor.

Cumhurbaşkanı Tatar Cenevre’de ilk olarak  Başbakan Saner, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile birlikte otelin toplantı odasında  görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar ilk gün temasları kapsamında ayrıca  Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun katılımıyla,Crans Montana Forumu Kurucusu ve Onursal Başkanı Büyükelçi Jean-Paul Carteron ile de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar  akşam saatlerinde ise     Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Cenevre Ofisi’ne yakın bir bölgede bulunan Inter Continental Hotel’de biraraya geldi.

1+4 formatında gereçekleştirilen görüşme saat 17.00 sıralarında başladı ve yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Guterres ile yaptığı görüşme sonrası basına kısa bir açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantının verimli geçtiğini söyleyerek, Guterres’in Kıbrıs konusunu iyi bildiğini vurguladı.

Tatar, görüşmede pozisyon ve iyi niyetlerini ortaya koyduklarını, Kıbrıslı Türklerin hep mağdur olduğunu dile getirdiklerini belirtti.

Guterres’in, Crans Montana’da da görüşmeleri yürütmesinden dolayı konuya hakim olduğunu dile getiren Tatar, “Gutteres konuyu biliyor, meseleyi biliyor. Meseleyi yoğun olarak diğer günlerde tartışmaya devam edeceğiz.  Genel Sekreter Kıbrıs konusunu biliyor. Meseleleri Crans Montana’da da yaşadığından tartabildiğini, tecrübesi olduğunu gözlemledim. Bakıp göreceğiz” dedi.

Guterres, Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmesi sonrası  Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile de bir araya geldi.

 

Guterres daha sonra  Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere heyet başkanları onuruna  resepsiyon  verdi.

 

Cenevre görüşmelerinin bugün  tüm tarafların katılacağı toplantı ve ikili görüşmelerle devam etmesi öngörülüyor. Genel Sekreterin, üç garantör ülkenin Dışişleri Bakanlarıyla da ayrı ayrı görüşmesi planlanıyor.

Cenevre’deki Kıbrıs toplantıları, 29 Nisan Perşembe günü yapılacak görüşmelerle tamamlanacak.