Çavuşoğlu: Yunanistan Türkiye’nin tezlerinin haklılığını tescil etti – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Çavuşoğlu: Yunanistan Türkiye’nin tezlerinin haklılığını tescil etti

Çavuşoğlu: Yunanistan Türkiye’nin tezlerinin haklılığını tescil etti

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV’de katıldığı özel yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Yunanistan ile yaşanan Ayasofya gerilimi ile ilgili bir soruya karşılık Çavuşoğlu, ABD gibi bir ülkenin bu konuyu sorgulamasının abesle iştigal ve trajikomik olduğunu söyledi ve Ayasofya’nın uluslararası bir konu olmadığını vurguladı.
Dini özgürlükler konusunda dünyaya ders verecek son ülkelerden birinin Yunanistan olduğunu da belirten Çavuşoğlu ‘Yunanistan’ın bu konuları gündeme getirmesi hem aymazlık hem de hadsizliktir’ dedi.

Çavuşoğlu ‘Avrupa’da camisi olmayan tek başkent Atina. Selanik’te sürekli açık bir cami yoktur. Batı Trakya’da Türk azınlıkların seçtiği müftüler namaz kıldırdığı için ceza aldı. Oradaki Türk azınlık, Türk adını da kullanamıyor. Yunanistan bu konuda üç kere mahkum edildi’ değerlendirmesinde bulundu.
Atina ve Roma arasında İyon Denizi konusunda imzalanan anlaşma ile ilgili olarak ise Çavuşoğlu, ‘Doğu Akdeniz ve Ege’yi ilgilendiren bir durum yok. Bizim Libya ile imzaladığımız anlaşma ile ilgili de bir durum yok’ diye konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın böyle bir anlaşma yaparak, Türkiye’nin tezlerinin haklılığını ve Libya ile imzalanan anlaşmanın meşru olduğunu tescil etmiş olduğunu söyledi.

Projelerin ekonomik olarak fizible olması için Doğu Akdeniz’in güneyinde batısında ve kuzeyinde kim varsa Türkiye ile işbirliği yapmak zorunda olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye ile işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

(BRT/NTV)