Çavuş: Yasama noktasında birlikte hareket etmeliyiz – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Çavuş: Yasama noktasında birlikte hareket etmeliyiz



Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Hüseyin Çavuş, belediyelerin mali yapılarının sürdürülebilir olmadığını belirterek, reformun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Çavuş, maaş ve ücretlerde yapılacak düzenlemeler kadar üretimin artırılmasının da önemli olduğuna dikkat çekerek, ülkenin üretimden koparılmaması gerektiğini vuguladı.

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Hüseyin Çavuş, BRT’de katıldığı Gündem Artı programında gündemi değerlendirdi.

Ulusal Birlik Partisi’nin hızlı hareket etmek adına yapmış olduğu bazı hatalar bulunduğunu bir özeleştiri olarak ortaya koymak istediğini söyleyen Çavuş, yasalar hayat bulurken bunun iyi çalışılarak yapılmasının taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Çavuş, muhalefetin yoğunlaştığı eleştiri noktasının da bu olduğunu ifade ederek, “eğer yasalar iyi çalışılarak meclise sunulmuş olsaydı, bugün bu tartışmalar olmazdı” dedi.

Hükümetin hızlı hareket etmek niyetine rağmen, yasa yapılırken muhalefetin sesine de kulak vermekte olduğuna işaret eden Çavuş, yasama görevinde herkesin sesine, herkesin görüşüne ve fikrine değer verilmesi gerektiğini vurguladı.

Hüseyin Çavuş, “geldiğimiz noktada artık kavgadan uzaklaşılmalı. Vatandaşın umuda ihtiyacı var. Birlikteliğe ihtiyacı var. Bu ülkede hep birlikte yaşıyoruz ve en azından yasama noktasında birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Belediyeler yasasında yapılan çalışmalara da değinen Çavuş, muhalefetin en başta desteği olması halinde yasal değişikliğin tamamlanarak Haziran ayında seçime gidilmesinin münkün olabileceğini, ancak muhalefetin bunu yapmadığını söyledi.

Belediyelerde reformun gerekli olduğunun altını çizen Çavuş, belediyelerin mali yapılarının sürdürülebilir olmadığını ve sınırlı  hizmet verme noktasına gelindiğini kaydetti.

Hüseyin Çavuş, yeni belediyeler yasasını kriterlerinin Ad-Hoc komitede belirlenmesinin sonrasında tamamlanacak süreçle, sürdürülebilir bir belediyecilik ortamının doğmasıyla mali yapıları güçlendirilmiş ve çağdaş hizmet verebilen belediyelerin ortaya çıkacağını anlattı.

Kriterlerin doğru belirlenmesinin ve belediyelerin şekillenmesinin de bu kriterlere göre yapılmasının taşıdığı önemin altını çizen Çavuş, eskiye dönüşün olmayacağı sağlıklı bir döneme geçişin böylelikle mümkün olabileceğini aktardı.

Çavuş, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın sine-i millet kararına ilişkin olarak ise, etkin muhalefet için meclis çatısı altında olunması gerektiğini belirterek, “grup kararımız olmasaydı Özersay’ın miletvekilliğinden istifa talebine ret oyu verecektim” dedi.

Pandemi ile başlayan ve Ukrayna’daki savaş ile gelişen ekonomide krizin insanların yaşayışlarında birçok değişikliğe neden olduğunu ifade eden Çavuş, sadece bireylerin değil, hükümetlerin de aynı şekilde bu durumdan etkilendiğini söyledi.

Çavuş, fiyatlarda yaşanan artışın Temmuz ayında da devam etmesinin ardından Ağustos’ta hız keseceği ve bir durağanlığa gireceğine inanç belirterek, maaş ve ücretlerde yapılacak düzenlemeler kadar üretimin artırılmasının da önemli olduğuna dikkat çekti.

“üretimden ülkemizi koparmamak, sanayicimizi ayakta tutabilmek için enerji noktasında yapılacak desteklerin hızlıca hayt bulması önemlidir” diyen Çavuş, üretimin artık hem zahmetli hem de pahalı bir hale geldiğini söyledi.

Hüseyin Çavuş, hükümetin tarıma bakış açısını değiştirerek Tarım Bakanı’nın elini güçlendirmesi gerektiğini belirterek, gıda noktasında iyi planlamalar yapılarak üretimin artırılması yönüne gidilmesini kaydetti.