Candan:” Diğer ülkeler insanların ekmeklerini kazanmalarına engel olmuyor”  – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Candan:” Diğer ülkeler insanların ekmeklerini kazanmalarına engel olmuyor” 



CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, sosyal medya hesabından Kıbrıslı Türk çalışanların Güneydeki işlerine gidebilmesi üzerine açıklamada bulundu.
Farklı ülkeler gerekli kriterleri kendi şartlarına göre belirleyerek insanların ekmeklerini kazanmalarına engel olmamak için duyarlı davranıyor diyen Candan’ın işte o açıklaması;
KIBRISLI TÜRK ÇALIŞANLARIN GÜNEYDEKİ İŞLERİNE GİDEBİLMESİ
Şu anda Almanya’da oturan biri Fransa’da çalışabiliyor, Slovenya’da oturan biri hergün geçip Hırvatistan’daki işine gidip gelebiliyor, Lüksemburg’ta çalışanlar Belçika’daki evinden hergün gidip gelebiliyor, İsveç’le Finlandiya belli şartlar koyarak bu geçişlere hiç ara vermedi.
Yeter ki çalışanların çalıştığına ilişkin işyerinden belgesi olsun ve açılan sektörlerde işyerlerinde diğer çalışanların uymak zorunda olduğu kurallara uysunlar. Bazı ülkeler sağlık belgesi de talep ediyor. Avrupa’da bu şekilde sınır bölgelerinde yaşayan ve hergün işi için ülkeler arasında gidip gelen, yaklaşık 2 milyon insan var (cross-border workers) ve bu insanların işleri evden çalışmaya müsait değilse işlerine gitmelerine engel olunmuyor.
Farklı ülkeler gerekli kriterleri kendi şartlarına göre belirleyerek insanların ekmeklerini kazanmalarına engel olmamak için duyarlı davranıyor.
Avrupa ülkeleri şu anda normal seyahat özgürlüğüne nasıl geçileceğini tartışmaya başladı. Öyle ki AB Komisyonu 13 Mayıs tarihinde buna ilişkin aşamalara dair bir genelge yayınladı.
Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında ise hala daha çalışmak için geçiş yapmak zorunda olanlara dahi izin verilmiyor. İki toplumlu sağlık teknik komitesi ise geçen gün yaptığı toplantıda bütün bu verileri, AB’deki uygulamaları değerlendirdi mi, yoksa bazı bilgileri karşılıklı olarak paylaşmakla mı yetindi emin değilim.
Bu konu iki liderlik tarafından sadece sağlık teknik komitesinin inisiyatifine bırakılacak bir konu değildir. Bu konunun insani, ekonomik birçok boyutu vardır.
Avrupa Birliği yayınladığı bir diğer genelge ile ilgili sektörün açılmış olması halinde üye ülkenin o işyerinde çalışanların işine gitmesine engel olunamayacağını söylüyor. Hele de bu işçiler o ülkenin kendi vatandaşıysa. İki liderlik bu konuyu biran önce ele alarak Kıbrıs’ın şartlarına uygun çözümü üretip insanların işlerine gidip ekmeklerini kazanmaya yeniden başlamasını sağlamalıdır.
DT Kıbrıs Haber