Bugünden itibaren maske takmak zorunlu – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Bugünden itibaren maske takmak zorunlu

bugunden-itibaren-maske-takmak-zorunlu-26483


Bakanlar Kurulu Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, salgın süresince maske kullanımıyla ilgili yeni kararlar ürettiklerini kaydederek, Kısmi sokağa çıkma yasağı çerçevesinde bugünden itibaren, belli izinler ve maksatlarla sokağa çıkacak olan kişilerin maske takmak zorunda olacaklarını belirtti.
“Kısmi sokağa çıkma yasağı çerçevesinde Bugünden itibaren, belli izinler ve maksatlarla sokağa çıkacak olan kişilerin maske takmak zorunda olacaklarını belirtti. Kendilerinin evde de basitçe yapabilecekleri maskelerde dahil olmak üzere, ki ülkedeki maska sayısı da arttırılıyor. Özetle 24 Nisan Cuma gününden itibaren kısmi sokağa çıkma çerçevesinde belirli amaçlarla dışarıya çıkacak olanların maske takma zorunluluğu olacak.”

Ceza uygulanacak

Polis Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada emirname kapsamında yasağa uymayanlar hakkında yasal işleme gidileceğini hatırlatıldı. Polis, herkesi kurallara uymaya davet ettimaske nasıl takılır

Maske nasıl takılmalı?

Son zamanlarda yapılan araştırmalar koronavirüs hastalarının önemli bir kısmının herhangi bir semptom göstermeden, hiçbir şikayeti olmaksızın bu virüsü taşıdıklarını ve bu semptomsuz dönemde virüsü başkalarına bulaştırabildiklerini göstermiştir. Bu da bu bireylerin yakınlarında bulunan kişilere konuşma, öksürme, hapşırma sırasında bu virüsü aktarabilecekleri anlamına gelmektedir. Bu kanıtlar ışığında CDC, özellikle toplu bulunulan alanlarda (marketler, bankalar, eczaneler vb.) herhangi bir şikayeti olmayan bireylerin kumaş maske takmasını önermektedir.

Virüsün yayılmasını yavaşlatmak için sosyal mesafeyi korumanın yanında (2 metre), evde basitçe ve düşük maliyetle hazırlayabileceğiniz kumaş maskeleri kullanmak gönüllü bir halk sağlığı eylemi olarak tanımlanmıştır. Tavsiye edilen bu kumaş maskeler, cerrahi maske veya N95  gibi maskelerden değildir. Bu özellikli tıbbi maskeler, CDC kılavuzunda belirtildiği gibi, sağlık çalışanları ve diğer tıbbi müdahale ekipleri için ayrılması gereken kritik malzemelerdir.

 

Kumaş maskeler:

*yüzün kenarlarına rahatça oturabilen bir kumaştan yapılmalı ve bağlarla veya kulak halkalarıyla sabitlenmelidir

**çoklu kumaş katmanları olmalıdır

**nefes almanıza engel olmayacak kalınlıkta olmalıdır.

**hasar görmeden veya şekil değiştirmeden makinede yıkanabilir ve kurutulabilir olmalıdır.

 

Bu kumaş maskeler 2 yaş altı çocuklara, nefes almakta zorluk çeken veya maskeyi yardım almadan çıkaramayan bireylere takılmamalıdır.

Kumaş maskeler çıkarılırken gözlere, burun ve ağıza değdirmeden çıkarılmalı ve çıkarıldıktan hemen sonra eller yıkanmalıdır.

KİME ?HANGİ MASKE ?Sağlık çalışanlarıcerrahi maske / N95/FFP2-3(DSÖ önerisi)Toplumdaki hasta bireylercerrahi maske (DSÖ önerisi)Hasta bireylere bakım veren kişilercerrahi maske (DSÖ önerisi)Toplumdaki sağlıklı bireylerkumaş maske (CDC önerisi)Kaynak:CDC, DSÖ

 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu (a)

Dr. Elşen Mülazimoğlu

DT Kıbrıs Haber

Bir yanıt yazın