Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği’nden, Johnson ve Raab’a mektup: ‘Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması yönünde açılımda bulunun’ – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği’nden, Johnson ve Raab’a mektup: ‘Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması yönünde açılımda bulunun’




Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği, İngiltere Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’na mektup göndererek Kıbrıslı Türkler üzerindeki ambargoların kaldırılması yönünde adımlar atılmasını talep etti.

Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği Başkanı Ersu Ekrem imzasıyla İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a yazılan ve 10 Mayıs’ta gönderilen mektupta, Kıbrıslı Türkler için İngiltere hükümetinden açılımlar yönünde adımlar atması istendi.

İngiltere’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine direk uçuşların başlatılması yönünde açılım istenen mektupta izolasyonların başlamasına olanak tanıyan  yanlış ve Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmasına ve anayasaya aykırı Birleşmiş Milletler 186 no’lu karararın kaldırılması için çaba gösterilmesi de ortaya kondu.

İngiltere hükümetinin Adada her iki topluma da eşit davranması gerektiği yükümlülüğüne atıfta bulunulan mektupta, İngiltere hükümetinin 1960 Anlaşmasına ve hatta anayasasının yüzden fazla maddesini uygulamaktan aciz, ortağının yetki kullanımını engelleyen bu yapıdaki Kıbrıs Rum Yönetimini yasal  devlet olarak tanımaması gerektiği vurgulandı.

Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği tarafından yazılan mektupta;

“Kıbrıs Türkü 57 yıl daha ambargolar altında kalmayı kabul edemez. Kıbrıs Türk Halkı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a verdiği oy ile iki devletli çözümü seçti ve bu iradeye saygı gösterilerek İngiltere hükümetinin de bu yönde çaba harcaması gerektiğini İngiltere eski Dişişleri Bakanı Jack Straw ile milletvekili Micheal Stephen’nın iki devletli çözümle ilgili görüşlerine kulak verilmesi gerekmektedir” denildi.

Mektupta, İngiltere’de yaşayan 300.00’den fazla Kıbrıs Türkü’nün isteklerini temsil eden Konsey’in bir üye derneği olduğuna da vurgu yapıldı.