BM : Yemen’de ölen ya da sakat kalan çocuk sayısı 10 bini aştı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

BM : Yemen’de ölen ya da sakat kalan çocuk sayısı 10 bini aştı




Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Yemen’deki insani krizde gelinen son durumu değerlendirdi.

UNICEF Sözcüsü James Elder, BM’nin Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, iç savaşın başladığı 2015 yılından  bu yana çatışmalarda ölen ya da sakat kalan çocukların sayısının 10 bini aştığını duyurdu ve şimdiye kadar hayatını kaybeden ve yaralanan çocuk sayısıyla Yemen’in “utanılası bir dönüm noktasına” girdiğini vurguladı.

Yemen’in kuzey ve güney bölgelerinde yaptığı gözlemlerde çok sayıda çocuğun zor durumda olduğuna şahitlik ettiğini belirten Elder, Yemen’deki insani krize sebep olan unsurların, “şiddetli çatışmalar”, “ekonomik çöküntü”, “sağlık, beslenme, su, temizlik, güvenlik ve eğitim gibi sistemlerin mahvoluşu” ve “yetersiz kalan BM yardımları” olduğunu vurguladı.

Yemen’deki son duruma ilişkin istatistiklere değinen Elder, Her 5 çocuktan 4’ünün insani yardıma muhtaç durumda olduğunu, bu rakamın 11 milyondan fazla çocuğa tekabül ettiğini belirtti.

“400 bin çocuk, aşırı yetersiz beslenme altında. 2 milyondan fazla çocuk eğitim alamıyor ve 4 milyon çocuğun okuldan ayrılma riski var. 1,7 milyon çocuk, çatışmalardan ötürü yerinden edildi. Aralarında 8,5 milyon çocuğun olduğu 15 milyon sivil, içme suyu, temizlik ve hijyen gibi imkanlara ulaşamıyor.” ifadesini kullandı.

Elder, UNICEF’in yardımlarının Yemen’deki insani krizi belirli ölçülerde yatıştırdığına dikkati çekti ve “Daha fazla uluslararası yardım yapılmazsa, bu insani krizin yükünü çeken daha çok çocuk hayatını kaybedecek.” dedi.

Yemen’in, dünyada çocuk olunabilecek en zor ülke olduğunu belirten Elder, mevcut durumun daha kötüye gittiğini vurguladı.