Bir ayda 30’u aşkın kişi ‘güzelavrat’tan zehirlendi: Komaya kadar gidebiliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Kayseri Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Ömer Salt, son bir ayda ‘güzelavrat otu’ndan zehirlenenlerin sayısının 30’u aştığını belirtti. Vakalarda henüz can kaybı yaşanmadığını söyleyen Salt, hastaların büyük çoğunluğunun yoğun bakım servislerinde tedavi gördüğünü aktardı….

Eski çağlarda kadınların güzelleşmek için kullandığı halk arasında ‘güzelavrat otu’ olarak bilinen ‘Atropa bella-donna’dan son bir ay içerisinde 30’dan fazla kişi zehirlendi. Özellikle pırasa ve tere gibi yeşil yapraklı bitkilerin arasında karışarak büyüyen güzelavrat otu için uzmanlar yeşilliklerin iyice temizlenip ayıklandıktan sonra tüketilmesi mevzusunda uyarıda bulunmuş oldu.

ZEHİRLENME VAKALARI 30’U AŞTI

Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, yabani ot olan güzelavrat otundan zehirlenme vakalarında son zamanlarda artış yaşandığını belirterek, “Ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor. Özellikle son 1 ay içinde de olay sayımız neredeyse 30’u geçti. Bu kişilerin önemli bir kısmı da yoğun bakım ihtiyacı duydu. Bu ot daha önceki çağlarda da kullanılan bir ottur. Kulağa hoş gelmese de güzelavrat otu denmesinin sebebi, eski çağlarda kadınların güzelleşmek amacıyla bu otu sıvı hale getirip, göz bebeklerine damlatıp, büyütmesinden kaynaklanıyor. Bazı yerlerde ‘yaban tütünü’ ve ‘dilber otu’ deniyor. Ama en çok bilinen adı, güzelavrat otu” dedi.

8265885.jpgDoç. Dr. Ömer Salt

‘YÜKSEK DOZDA KOMAYA KADAR GİDEBİLİYOR’

Acil servise gelen hastalardaki şikayet emarelerini anlatan Doç. Dr. Salt, “Güzelavrat otu ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin iyi temizlenmemesi durumunda yemeklerin içine karışıyor. Hastaların başvuruları çok farklı şekilde oluyor. Hastalardan bazıları ‘kendimi iyi hissetmiyorum’, ‘ateş bastı’ ve ‘idrarımı yapamıyorum’ gibi şikayetlerle geliyor. Bir maddenin zehir olup, olmadığını belirleyen şey dozudur. Hastalara gelen doz yüksek olduğu için bu tip emarelere neden oluyor. Beyinden halüsinasyonlar gösterebiliyor. Var olmayan şeyleri varmış gibi gösteriyor ya da terlemeyi önleyip, vücut ısısını aniden yükseltebiliyor. Mesanenin şişmesine, kalpte çarpıntı hissine neden olabiliyor. Hastalarımızın çoğunda bu bulgular mevcuttu. Eğer ki çok yüksek dozda alındıysa, komaya kadar gidebiliyor” diye konuştu.

‘VAKA SAYISININ ARTIŞ RİSKİ VAR’

İnsanların bu mevzuda dikkatli olması gerektiğini belirten Salt, “Nereden alınmış olursa olsun, yeşil yapraklı bitkilerin temizlenip, iyice ayıklanması gerekiyor. Bize en çok başvuru, ıspanak bitkisinden dolayı geliyor. Hasta pazardan almış, sap kısımlarını kesmiş fakat ayıklamamış. Ayıklanmadığı zaman bu tabloya neden olabiliyor. Şu ana kadar ölümcül bir olay ile karşılaşmadık fakat yoğun bakımda takibi devam eden hastalarımız mevcut. Bu gidişle de sayının artma riski var. Çünkü bu ot yabani olarak yetişiyor ve hasat esnasında da diğer bitkiler ile toplanıyor. Halkın bu hususta dikkatli olması gerekiyor.”

Bir ayda 30'u aşkın kişi 'güzelavrat'tan zehirlendi: Komaya kadar gidebiliyor

Bir ayda 30'u aşkın kişi 'güzelavrat'tan zehirlendi: Komaya kadar gidebiliyor

Bir ayda 30’u aşkın kişi ‘güzelavrat’tan zehirlendi: Komaya kadar gidebiliyor

Yorumlar kapalı.