Biden’ın açıklamalarına art arda tepkiler geldi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Biden’ın açıklamalarına art arda tepkiler geldi




ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak ‘soykırım’ açıklamasında bulunmasına Ankara’dan sert tepkiler geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sözcükler tarihi değiştiremez. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz” derken, “Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise kabul etmediklerini ifade ederek,”Tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı’nın açıklamasının hiçbir değeri bulunmamaktadır dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada  ABD’nin lobilerin taleplerine diz çöktüğünü ifade derek, Biden’ın sözlerine tepki gösterdi.

Konuya ilişkin bir açıklamada da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın  “Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz.” Açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise , sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ” “Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur. Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır” ifadelerine yer verdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Biden’ın 1915 olaylarıyla alakalı açıklaması, tarihi ve hukuki hiç bir kıymeti olmayan ilkel siyasi hesapların ürünü bir açıklamadır. 1981’deki benzer açıklamanın nasıl Türkiye’ye bir zararı olmamışsa bunun da zararı yoktur ama Türkiye-ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir” ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise , Biden’ın açıklamalarına, “Bu açıklama, Türk-Amerikan ilişkilerini sabote etmeye çalışan çevrelere destek veren bir açıklama olmuştur. Bu açıklamayı şiddetle reddediyoruz, şiddetle kınıyoruz. Bize göre bu mesele tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gereken bir konudur. Sn Cumhurbaşkanımızın arşivlerin araştırmacılara açılması ve tarihçilerin vereceği karara uyalım çağrısı da ortadadır. Biden açıklaması tarihsel dayanağı olmayan bir açıklamadır. ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz.” sözleriyle tepki gösterdi.