Beşparmak arpası için başvurular bugün itibariyle alınıyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Beşparmak arpası için başvurular bugün itibariyle alınıyor

Tarım Dairesi Müdürü Reşat Değirmenci, BRT’de ‘Haber Kritik’ programına telefonla bağlanarak ilk yerli arpa çeşidi ‘Beşparmak’ın satışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Değirmenci, “Açıkcası 10 yıllık bir sürecin sonunda geliştirilen bir arpa çeşidi idi.Şuan üretimde olan yerli çeşitlere göre gerçekten yüzde 50’lere bazı yerlerde yüzde 100’e varan verim fazlalığı sebebiyle üretici bunu uzun zamandır takip ediyordu. Geçtiğimiz yıl Beşparmak arpanın ekimini yapıp bu yılda üretici ile buluşturmanın sevincini yaşıyoruz. Üreticiler de çok fazla rağbet gösterdiler” dedi.

Başvuruların bugün itibarıyla alınmaya başlandığını söyleyen Reşat Değirmenci, Beşparmak arpanın öncelikle sulu tarımın yapıldığı alanlardaki üreticilere verileceğini belirtti.

Reşat Değirmenci, “Bizim için bu tohum çok önemli ve herhangi bir kuraklık sebebiyle ürünün zarara uğramasını istemiyoruz. Önceliğimiz sulu tarım. Amacımız muhtemelen 6 bin dönümlük alanda üreticinin bu tohumu ekmesidir. Biz de Devlet Üretme Çiftliğinde 2 bin dönüm alanda Beşparmak tohumunun üretimini yapacağız. Üretilen tohumun 2/3’ünü Toprak Ürünleri Kurumu geri alacak ki diğer üreticilerle tekrar buluşturabilsin. 3’te 1’ini ise üretici tekrardan üretimi yapmak amacıyla kendine ayırabilir. Bu şekilde bir başvuru dilekçesi hazırladık” diye konuştu. .

Değirmenci, yeni projelerinin ise buğday ıslah çalışması olduğunu da aktardı.