Başbakanlık Bilim Kurulu üyeleri süreci BRT’de değerlendirdi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Başbakanlık Bilim Kurulu üyeleri süreci BRT’de değerlendirdi

Başbakanlık Bilim Kurulu üyeleri süreci BRT’de değerlendirdi


Başbakanlık Bilim Kurulu Koordinatörü Dr. Ahmet Savaşan ile Başbakanlık Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nedime Serakıncı, BRT’de katıldıkları programda Kovid-19 sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başbakanlık Bilim Kurulu Koordinatörü Dr. Ahmet Savaşan, Ersin Tatar hükümetinin Kovid-19 sürecini bilimsel gerçekler ve sürdürülebilirlik temelinde gecikmeden ve doğru zamanda ürettiği siyasi kararlar ile dünyaya örnek olacak bir şekilde başarıyla yönettiğini söyledi.

Savaşan, esas başarının hükümetin bilimin yol göstericiliğinde aldığı siyasi kararlar, hekimler ve sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları ve halkın da hükümetin koyduğu kurallara uymasıyla yakalandığının altını çizdi.
Savaşan, hayatın normale dönüşünün 4 kademeli olarak yine bilimsel gerçeklere dayalı olarak üretilecek siyasi kararlar ile yönetileceğini ifade ederek, tedbirlere uymak konusunun ikinci aşamaya geçmenin temelini oluşturacağını kaydetti.

 

 

Yeniden bir pozitif vakanın görülmesi durumunda kapanma sürecinin yeniden gündeme gelebileceğine de dikkat çeken Savaşan, bu anlamda bu sürece gösterilecek hassasiyetin son derece önemli olduğunu kaydetti.
Savaşan, Covid-19’la mücadelede aşı ve tedavi bulununcaya kadar süreçlerin yine tedbirli şekilde ilerlemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Başbakanlık Bilim Kurulu üyesi, Prof. Dr. Nedime Serakıncı ise, bu süreçte bilim insanları olarak kendilerinin yeni bulguları, klinik süreçleri takip ederek uluslararası literatür içerisinde yer alan her yayını takip ederek KKTC’de neler yapılması gerektiği yönünde siyasete ışık tuttuklarını anlattı.

Toplumun bilincinin yüksek olması ve doğru zamanda doğru kararların alınmasıyla sürecin iyi yönetildiğini söyleyen Serakıncı, Avrupa ülkelerinde yaşanan sıkıntının toplumlarının sağlık sistemlerine olan güveni nasıl başarısızlığa uğrattığını da örneklerle anlattı.