Başbakan Tatar: Maraş mutlaka açılacak – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Başbakan Tatar: Maraş mutlaka açılacak

Başbakan Tatar: Maraş mutlaka açılacak


Başbakan Ersin Tatar, TRT Haber’e konuk olarak Kapalı Maraş sürecini değerlendirdi.

Başbakan Tatar, Kapalı Maraş’ın mutla açılacağını vurguladı.

Bakanlar Kurulu’nda da konunun değerlendirdiğini anımsatan Tatar, bu açılıma gerek olduğunu kaydetti.

1974 yılından bu yana ülkede barış olduğunu anımsatan Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı eleştirdi ve Akıncı’nın Crans Montanada tavizler verdiğini söyledi…

Tatar, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi gerektiğine de işaret ederek, Kıbrıs Türkü’nün güvenliğini Türkiye’nin koruduğunu anımsattı…

“Garantörlük haklarımızdan vazgeçmeyiz” vurgusu yapan Başbakan Tatar, bir müzakere süreci görünmediğini de kaydetti…

Tatar, bir soru üzerine Maraş’ın büyük bir bölümünün zaten açık olduğunu ve bundan sonra da kapalı Maraş’ın açılmasının gündemde olacağını vurguladı. Konunun insan hakları bakımından da önemine işaret eden Tatar, adil bir düzenleme ile Maraş’taki mallara sahip çıkılabileceğini kaydetti.

Başbakan, Maraş’ın açılmasının, hem insan hakları bakımından, hem de KKTC ekonomisi ve turizminin güçlenmesi açısından önemine işaret etti.

Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: Envanter çalışması konusunda ise Başbakan, “Envanter çalışması hemen hemen bitti. Açılma sürecine girdik” dedi. KKTC’nin Türkiye ile üst düzey ilişkilerine de işaret eden Tatar, KKTC’nin Türkiye’nin de desteği ile önemli bir başarı elde ettiğini söyledi.

Tatar, gelecek nesillere Kıbrıs davasının anlatılması ve ülkeye sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. (BRT)