Başbakan Tatar ‘2020 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’ ile ilgili bilgi verdi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Başbakan Tatar ‘2020 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’ ile ilgili bilgi verdi

Başbakan Tatar ‘2020 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’ ile ilgili bilgi verdi


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki iktisadi ve mali işbirliğini güçlendirecek olan 2020 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nı imzalamak üzere video konferans sistemi üzerinden Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Başbakan Ersin Tatar bugün bir araya  gelerek eş zamanlı olarak anlaşmaya imza koydu.

 

Başbakan Ersin Tatar yaptığı açıklamada, “Bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik ilgi ve desteklerinden dolayı başta Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a ve Türk Halkına şahsım ve hükümetimiz adına teşekkür ederim” dedi.

Tatar anlaşmanın detaylarını şu şekilde açıkladı:

“İmzalanan bu Anlaşma ile bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 2020 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine savunma için 650 milyon TL, altyapı için yaklaşık 273 milyon TL ve reel sektör yatırımları harcamalarına ilave olarak yaklaşık 116 milyon TL , bütçe açığına katkı 1 milyar 150 milyon TL miktarlarında güçlü bir destek sağlanmıştır.

Altyapı ve reel sektör yatırımları çerçevesinde, başta:

– KKTC Karayolları Master Plân Uygulama Projesi ile Yol Yapım ve Bakım Projesi,

– Belediye ve Köylerin Altyapı Yatırımlarına Katkı Projesi,

– 500 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi hazırlık projesi için katkı,

– Tıbbi teçhizat cihaz alım projesi,

– Kırsal Kalkınma ve Sosyal Hizmet Projesi,

– Tarımsal Yatırım Desteği ve Zirai Kredi Programı,

– Turizm Covid-19 Salgın Desteği Programı,

– Sanayici ve Küçük Esnaf Zanaatkârlara Yönelik Kredi Programı,

– Engelsiz Yaşam Evi Yapım Projesi ve

– Yeni Cezaevi Yapımı Projesinin tamlamlanması için katkı ,

başta olmak üzere daha önceden yürütülmekte olan projeler ile 2020 yılında ilk kez hayata geçirilecek yeni projelere destek verilecektir.

2020 yılında ayrıca anlaşma kapsamında kısaltmasına ARMA modeli dediğimiz “Türkiye – KKTC Altyapı ve Reel Sektör İçin Mali İşbirliği Aracı” ile birlikte KKTC’de yürütülecek projelerin katma değerinin arttırılmasını ve dünya standartlarına yükseltmesi amaçlanmıştır.

2020 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın iki ülke için hayırlara vesile olmasını diliyor, mübarek Ramazan Bayramını bu vesileyle tekrardan en içten dileklerimle kutluyorum.”

(BRT/MAIL)