Başbakan Sucuoğlu Meclis’te hükümet programını okudu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Başbakan Faiz Sucuoğlu tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde okunan hükümet programında eğitim kaynaklarıyla beşeri sermayenin, yazılım ve teknoloji hamlesiyle kamu ve özel sektörün dijital çağa uyumlaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Dijitalleşmede geri kalmanın, her alandaki rekabet gücünü düşüreceği belirtilen hükümet programında, e-Devlet projesinin geliştirilerek kısa sürede hayat bulması için gerekli çalışmaların yapılacağı ifade edildi.

Programda yapımına 2021 yılı içinde başlanan Sağlık Bilgi Sistemi (E-Sağlık) ve Sigortalar Bilgi Sistemi (E-Sigorta) projelerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi hedeflenirken, “dijital dönüşüm ve elektronik devlet idaresi yasa” tasarısının yasallaşmasınınsağlanacağı belirtildi.

Hükümet, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda gerekli düzenlemelerin yapılması yönünde de adımlar atacak.

Hükümet programında Polis Teşkilatının güçlendirilmesi için atılacak adımlara da yer verildi. Buna göre; Kadına karşı şiddet ile mücadele konusunda daha etkin bir mücadele verilebilmesi için Polis teşkilatına gerekli destek sağlanacağı, Polis teşkilatının araç, gereç, ekipman ve insan kaynağı yönünden daha güçlü hale getirileceği kaydedildi.

Programda “Çağdaş Kamu Görevlileri Yasası” ivedilikle yasallaşacaktır” ifadelerine yer verildi.

Programda BRTK’da hayata geçirilecek projelerle özel TV ve Radyo Kuruluşlarına da büyük katkı sağlanacağı belirtildi.

Programda limanların iyileştirileceği Kooperatifçiliğin yeniden yaygınlaştırılacağı Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları binasının tamamlanacağı dayer aldı.

Hükümet programına göre; yol alt yapılarınınn yapılması,imar planlarının tamamlanması ınternettelekomünikasyon hizmetklerinin iyileştirilmesi hedefleride bulunuyor.

Toplu taşımacılık ağının genişletilmesi “Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’nin tamamlanması Kara-deniz-hava ulaşımındaki geçişlerin hızlandırılması yeni kara sınır kapılarının açılmasıdaprogramdayer alıyor.

Kıb-Tek’in yapısal olarak güçlendirilmesi de hükümetin hedefleri arasında…

Programda “Fiyat düzenlemeleri, Kıb-Tek’in sürdürülebilirliğinin muhafaza edilmesi prensibi ile ilgili mevzuata uygun olarak güncellenecek, özellikle dar gelirli vatandaşımızın alım gücünün olumsuz etkilenmemesi göz önünde bulundurulacaktır” denildi.

Anavatan Türkiye’den kablo ile elektrikte enterkonnekte bağlantısı çalışmalarının güncellenerek sonuçlandırılacağı da hükümet programında yer aldı.

Programa göre Belediyeler Değişiklik Yasası’nın yeniden düzenlenerek yürürlüğe konması veYerel Yönetimler reformu çerçevesinde belediyelerin sayısında gidilmeside hedefleniyor.,

Yapımı tamamlanan yeni Cezaevi binasının da 2022 yılı içerisinde hizmete girmesi de hedefler arasında ….

Programa göre Yabancılara Taşınmaz Mal Satışı’nda yaşanan bürokratik işlemler de kolaylaştırılacak Kırsal Kesim Arsalar’ının altyapı eksikliklerinin giderilmesi yönündeki çalışmalara da öncelik verilecek.

Hükümet programına göre, Sosyal konut ihtiyacı olan hak sahiplerinin makul rakamlarla, her türlü vergi, harç ve trafo katkı paylarından muaf tutularak, faiz destekli programlar ile konut sahibi yapılması için projesi hayata geçirilecektir

Eğitimde yürütülecek çalışmalara da yer verilen hükümet programında, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda yeni okullar inşa etmeye devam edileceği kaydedildi.

hükümet programında, sürdürülebilir doğal kaynakların yönetimini sağlamak, gıda güvenliği ve kendi kendini doyurabilen bir ülke yolunda tarım sektöründeki üretim ve üreticileri desteklemek gerektiği belirtildi.

Programdahayvansal gıda üretimi ile tüketiciye güvenli gıdanın ulaştırılmasının yanında uluslararası ticaretin gerekliliklerini yerine getirecek yapı oluşturulacağı vurgulandı.

Programda, Kamu maliyesine yüksek gelir sağlayacak endüstriyel hint keneviri yetiştirimi için gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılacağı, elde edilecek ürünün dünya ilaç sanayisine arzının sağlanacağı kaydedildi.

Su Temin Projesi kapsamında, sulama ayağında tamamlanan tünelden, Güzelyurt bölgesi sulama hatlarına su verilmeye 2022 yılı içinde başlanacağı belirtilen hükümet programında, ormanların korunmasının yanı sıra ormanlarının ekonomiye katkısının artırılması yönünde çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

Hükümet programında sağlığa özel önem verildi.

Programda, acil hizmetlerin iyileştirilmesi, hastaya zamanında ulaşım için gerekli alt yapı ve personel ihtiyacı için gerekenler yapılacağı, cihaz ve teçhizat tedariğinin sağlanacağı vurgulandı.

Kamu, özel ve üniversitelerin sağlık hizmetlerinde işbirliğinin arttırılarak kaynakların verimli kullanılmasının sağlanacağı belirtilen hükümet programında, koruyucu sağlık hizmetlerine özel önem atfedileceği kaydedildi.Programda yeni hastaneler yapılması vesağlık alt yapısının güçlendirilmesi de yer alıyor.

Hükümet programında, 2 yıl içinde e-sağlık projesinin hizmete konulacağı kaydedildi.Hükümet programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yeni dönemdeki icraatlarına da yer verildi.

Bu kapsamda, ülkedeki ciddi sorunlarından birisi olan işsizliğin azaltılması, KKTC yurttaşlarının işgücü piyasasına girişinin arttırılması, yabancı işgücünün kontrol altına alınması yönünde politikalar oluşturulacak.

Hükümet programında, kayıt dişi işçiliğin azaltılması için adımlar atılacağı da ifade edildi.

Programda ayrıca, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası, Çalışma Dairesi bünyesinde oluşturulan İŞ-BUL sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği, birçok tüzük ve mevcut uygulamanın günümüz koşulları ve Avrupa Birliği Normlarına göre yeniden düzenlenmesi, yaşlı ve korumaya muhtaç vatandaşlar ile çocuk ve aile refahının oluşturulması da dahil, birçok konuda yapılacak uygulamalara ilişkin detaylara yer verildi.

Asgari Ücretler Yasası’nın, günümüz koşullarına uygun olacak şekilde yeniden ele alınacağı da ifade edilen koalisyon hükümeti programında,halen yürürlükte bulunan Sosyal Sigortalar Yasası ve Sosyal Güvenlik Yasası’nın, hazırlanacak olan Genel Sağlık Sigortası Yasası ile uyumlaştırılması için de gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.BRT

HÜKÜMET PROGRAMININ TAMAMI:

UBP-DP-YDP HÜKÜMET PROGRAMI 24.02.2022

Başbakan Sucuoğlu Meclis’te hükümet programını okudu