Barolar Birliği: 12. madde Anayasa’yı ihlal sonucu doğurur – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Barolar Birliği: 12. madde Anayasa’yı ihlal sonucu doğurur

Barolar Birliği: 12. madde Anayasa’yı ihlal sonucu doğurur


Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nde mahalli baroların da katılımıyla 2. Ekonomik Paket ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

2. Ekonomik Paket’in 12. maddesinin yargı kararlarıyla ilgili olduğunu hatırlatan Esendağlı, bu madde ile aile davaları haricindeki yargısal işlemlerde verilen hükümlerin uygulanmasının 31.12.2020 tarihine kadar durdurulması amaçlandığını kaydetti.
Esendağlı, “Anayasa’nın üzerine tesis edildiği ‘hukukun üstünlüğü’ ve ‘kuvvetler ayrılığı’ prensipleri ışığında yapılmak istenen düzenlemenin Anayasa’nın açıkça ihlal edilmesi sonucunu doğuracağı konusunda KKTC Hükümeti’ni uyarmak, her şeyden önce görevimizdir” dedi.

Yürütme organının yargı kararlarını değiştirme veya erteleme yetkisi olmadığını belirten Esendağlı, açıklamasında “Bu yetki, Cumhuriyet Meclisi’ne dahi tanınmış değildir. KKTC Bakanlar Kurulu, bu kadar açık bir yetki gaspına hiçbir şekilde tevessül etmemelidir” ifadelerini kullandı.

Böyle bir girişimin, devletin üzerinde yükseldiği temel hukuki prensiplere vurulmuş kalıcı bir darbe olmaktan öte bir anlam ifade etmeyeceği görüşünü dile getiren Esendağlı, mahkeme hükümlerinin uygulanmasının yıl sonuna kadar ertelenmesinden herhangi bir toplumsal fayda sağlanamayacağını değerlendirmesinde bulundu.

Esendağlı, uyarıların dikkate alınmaması durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacakları uyarında bulundu.

(BRT/MAIL)