Bakanlar Kurulu koronavirüs salgınıyla ilgili ilave tedbirler aldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Bakanlar Kurulu koronavirüs salgınıyla ilgili ilave tedbirler aldı

Bakanlar Kurulu koronavirüs salgınıyla ilgili ilave tedbirler aldı


 

Bakanlar Kurulu Başbakan Ersin Tatar başkanlığında toplandı.

4 saat süren toplantıda koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeler değerlendirildi.

Toplantı sonrası kararlar, Bakanlar Kurulu Sözcüsü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tarafından duyuruldu.

Buna göre; riskin daha yüksek olduğu belirlenen deniz yoluyla gelişlerde 400 olan yolcu sayısı 250’ye indiriliyor. Ayrıca deniz yoluyla gelen yolculara girişte yapılan PCR test sonmuçları çıkıncaya dek yolcuların deniz limanında beklemeleri yönünde tedbir alınacak; birkaç gün içerisinde fiziki altyapıda değişikliğe gidilecek.

Bakanlar Kurulu, rastgele testlerin sayısı ve sıklığının artırılması kararı da aldı.

Özellikle başlangıçta test yapıp Güney Kıbrıs’a geçen ve bir daha test yaptırmayanlar ile riskin yüksek olduğu noktalarda rastgele test uygulaması sıklaştırılacak.

Ayrıca yurtdışından gelen ve test sonuçları negatif çıkan yolculara da belirli bir süre sonra rastgele test yapılması sağlanacak.

Türkiye’den gelen yolcuların PCR test sonuçlarının daha güvenilir bir biçimde kontrolü için Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Sağlık Bakanlığı ile istişare içinde adım atması da Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlardan biriydi.
Bugün için 66 vakanın 25’inin hastanede, geriye kalan pozitif vakaların belirlenen merkezi noktaralda otellerde, karantina tesislerinde gözetim altında tutuluyor

Bakanlar Kurulu, C kategorisinde olan ülkelerden gelenler, asemptomatik pozitif vaklalar ile pozitif vakaların temaslılarının tek bir merkezde karantina altında tutulabileceği bir düzenlemeye gidilebilmesi için Maliye Bakanlığı’na yetki verildi.

Bakanlar Kurulu ayrıca eğlence merkezlerininin denetimi ve maske takılmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çalışma yapması konusunda görüş birliğine vardı.

Eğlence merkezleri ve düğünlerle ilgili hangi tedbirlerin alınabileceği ise değerlendirilecek.

Çalışma hayatında risk grubunda yer alan bireylerin korunabilmesi için kamuda her bir bakanlığın kendi bünyesinde çalışanlarla ilgili gerekli tedbirlerle inisiyatif alması konusu da Bakanlar Kurulu’nda karara bağlandı.

Öte yandan Bakanlar Kurulu ilk ve orta eğitim ile yükseköğretimin hangi tarihlerde, hangi kurallara göre açılabileceği konusunda hazırlanan taslağı da ele aldı.
Bu konuda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı 21 Ağustos’ta kamuoyunu bilgilendirecek.

Özellikle eğitimde gün bazında ayrışmaya gidilebilmesi üzerinde çalışıldı. taşımacılık bağlamında da bazı tedbirler ve bir de üniversiteler bağlamında normal ve online konusunda taslak çalışma ele alındı. 21 ağustosta kamuoyu bilgilendirilecek. Sarih bir çerçeve sunulacak.

(BRT)