Bakanlar Kurulu kararları açıklandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı




Bakanlar Kurulu bugün yaklaşık 6 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Bakanlar Kurulu Başbakan Ersan Saner Başkanlığı’nda bugün saat 10.45 sıralarında toplandı. Saat 16.45 sıralarında tamamlanan Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları Başbakan Ersan Saner açıkladı.

Saner, Bakanlar Kurulu’nda mal ve hizmetler yasasında değişiklik yaparak belediyelere denetim yapabilemsi için yetki verilmesi kararının aldındığını açıkladı.

Bakanlar Kurulu’nda ayrıca atık yönetim tüzüğünün geçirildiğini ifade eden Saner, söz konusu tüzükle atıkların oluşumundan bertaraf edilemsi, insan sağlığına zarar verilmemesi, atıkların geri dönüşümü ve doğal kaykların daha verimli kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun ayrıca bakanlıkların kendi bütçelerinde yüzde 10’a kadar tedbir sağlaması konusunda da görüş belirttiğini ifade eden Saner, bugün ayrıca reel sektöre destek vermek amacıyla küçük ensafa 100 milyon kredi ve 20 milyon TL de kira kredisi verilmesine de karar verildiğini belirtti.

Saner, 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren tüm reel sektör bu kredilerden faylanmak için tüm bankarala başvuru yapabileceğini açıkladı. 3 bin 250 işletmeye 1 milyar 150 milyonluk kredi verildiğini ve bunların 750 milyon geri ödenmesine yönelik herhangi bir işlem yapılmadığını ancak 400 milyonluk kısmı olan taksit ödemelerinde sıkıntıya düşen esnafın olması halinde bankalara öteleme müracaatı yapabileceğini söyledi.

Anamuhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın açıklamalarına da değinen Saner, kredi garanti fonundan taksitlerini ödemekte zorlanan işletmelerin, yüksek faizle ödenmesine maruz bırakıldığı söyleminin doğru olmadığını aksine mevcut alınan kredi faizi ile ödemelerde yapılandırma olacağını yineledi.

Borcu olan vatandaşların da borçlarını yeniden yapılandırabilmes için pul ve ipotek vergilerinin bedelesiz olacağını ayrıca erken kapatma komisyonu olan ödemelerde de devletin alacağında binde beş indirime gidildiğini açıkladı. Maliye’nin faiz oranlarıı düşükken borçlanmaya gidilmediği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Saner, Maliye’nin mevcut şartlarda uzun vadeli borçalnması için gerkeil adımların atılacağını söyledi.

Maaşlardan kesinti yapılacak mı sorusuna karşılık Saner, şu an itibarı ile öyle bir şey söylemenin mümkün olmadığını ancak gelirlerin yeterli olmaması halinde bir düzenlemeye gidilebileceğini belirterek “amacımız böyle bir kesintiye gitmeden gerekli kaynağı toplamaktır”dedi.