Bakanlar Kurulu kararları açıklandı..KKTC ile Güney arasındaki geçişlerle ilgili düzenleme yarın uygulamaya giriyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı..KKTC ile Güney arasındaki geçişlerle ilgili düzenleme yarın uygulamaya giriyor

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı..KKTC ile Güney arasındaki geçişlerle ilgili düzenleme yarın uygulamaya giriyor


Bakanlar Kurulu, ülkeye giriş çıkışlarla ilgili kuralların değerlendirildiği bir toplantı gerçekleştirdi.

Başbakan Ersin Tatar başkanlığında saat 18.00 sıralarında başlayan ve 21.15 sıralarında sona eren toplantıda, değişen koşullar çerçevesindeülkeye gelişlerle ilgili kararlar gözden geçirildi.

Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay toplantı sonrası yaptığı açıklamada,toplantıda Güney Kıbrıs’a geçişlerle ilgili kararlar üretildiğini ifade ederek, daha önce KKTC ve Güney Kıbrıs vatandaşlarının geçişleri için açıklanan 1 Temmuz kararının yarın sabahtan itibaren geçerli olacağını kaydetti.

Özersay, söz konusu kararın; daha önce Güney’de çalışan, eğitim veya tedavi gören, KKTC’de yaşanan Maronit ve Rumlar ile Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerden oluşan 6 kategoriyi kapsadığını da anımsatarak, alınan yeni kararın bütün KKTC vatandaşlarını, Rumları ve Güney’de daimi ikametgahı bulunan yabancıları kapsayacağını belirtti.

Özersay, karar kapsamında KKTC’ye ilk geçişlerde hem KKTC hem de Güney Kıbrıs vatandaşlarının ellerinde geçerli negatif PCR sonucu olması gerektiğini de söyledi.

Bu PCR sonucunun son 72 saat içinde yapılmış olmasının gerektiğine işaret eden Özersay, bu geçişlerin sadece Lokmacı, Beyarmudu, Akyar, Bostancı ve Metehan kara kapılarından yapılabileceğini belirtti.

Özersay, belli bazı imkanlar çerçevesinde bu kapıların sayısının artabileceğini de dile getirerek, ilk etapta sadece 5 kapıdan ve belirlenen kategoridekilerinin geçebileceğini söyledi.

Özersay, bu kararların herhangi bir sebeple Güney Kıbrıs’ta yaşayan ya da orada kalan KKTC vatandaşlarını da kapsayacağını, ancak bu kişilerin son 14 gün içerisinde bir başka ülkeye seyahat ettiklerinin tespit edilmesi halinde, hangi ülkeden geldilerse o ülkelere uygulanan koşullarla KKTC’ye girişlerine izin verileceğini belirtti.

Sözcü Özersay, KKTC Bakanlar Kurulu’nun bu kararına karşılık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yeni uygulamasını açıklarken, geçişler için başka kurallar da koyduğunu ifade etti.

Özersay, “Biz KKTC olarak sabahtan itibaren bütün vatandaşlarımıza, KKTC’de ikameti bulunan Maronit ve Kıbrıslı Rumlarave bunun haricinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşlarına ilk geçişlerinde PCR sonucu göstermek kaydıyla sayılan 5 kapıdan geçiş imkanı sağlıyoruz. Ancak diğer tarafa geçileceğinde Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kendi uygulaması ve kendi kuralları var, ve buna göre; 2 farklı kategori yarattılar. Güney’de çalışan işçiler, tedavi görenler ve eğitim görenler, Pile’deki vatandaşlarımız, aynı zamanda KKTC’de daimi ikameti bulunan Rum ve Maronitler, GKRY’ye ilk geçişlerinde PCR sonucu göstermeleri yeterli olacak.Bunun dışında kalanlar, yani Güney’dekiKıbrıs Rum Yönetimi vatandaşları ve orada daimi ikamet edenler iledaha önce sayılan 6 kategori dışında kalan KKTC vatandaşlarına her geçişte PCR soracak. Yani Güney Kıbrıs’ta çalışmayan, tedavi veya eğitim için gitmeyenlere sadece ilk geçişlerinde değil, her geçişlerinde Kıbrıs Rum tarafı kendilerinden PCR negatif sonucu soracaktır” dedi.

Rum tarafının KKTC’den daha farklı ve daha zor koşullar uyguladığını ifade eden Özersay, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe konacağı söylenen bu uygulamanın sabah 06.00’dan itibaren geçerli olacağına işaret etti.

6 kategorideki vatandaşlara pek çoğuna Sağlık Bakanlığı’nınücretsiz PCRtesti yaptığını da söyleyen Özersay, bu kategorilerin dışında kalan ve

başka maksatlarla Güney Kıbrıs’a geçmek isteyenlere yapılacak olan PCR testlerinden ücret alınacağını belirtti.

 

Özersay, Sağlık Bankanlığı’nın bunula ilgili kararının bakanlar Kurulu’nca alındığını kaydetti.

 

Deniz ve havayoluyla gelişlere ilişkin olarak da konuşan Özersay, daha önce alınan kararın yürürlükte olduğunu anımsatarak, Salı günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında bu konunun ortaya çıkan şartlar neticesinde değerlendirilmeye devam edileceğinive kararlarda bir değişiklik söz konusu olursa bu konunun değerlendirileceğini söyledi.

 

Özersay, kararlarda bir değişiklik yapılmasının söz konusu olması durumunda bunun da kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Özel uçak konusuyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Özersay, bahse konu meseleyle ilgili olarak PGM’nin bir raporu olduğunu, bu çerçevede bazı olgular tespit edildiğini, idari veya hangi tür soruşturmaların yapılacağınınkararlaştırılarak ileriye taşınacağını ve soruşturma gerektiren herhangi bir konuda gereği neyse yapılacağını anlattı.

Özersay,  raporun bir örneğinin hem kendisine hem de Başbakan’a verildiğini de ifade ederek,yapılan tespitler çerçevesinde tereddüt edilmeksizin soruşturma yapılacağını, gelişmelerle ilgili kamuoyunun bilgilendirileceğini sözlerine ekledi.

 

(BRT)