Avrupa’da gaz fiyatları 1,5 yılın ardından ilk kez 35 Euro’nun altına indi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Avrupa’da gaz fiyatları 1,5 yılın ardından ilk kez 35 Euro’nun altına indi




Avrupa’da doğal gaz fiyatları, düşük seyreden talep ve gaz depolarının yüksek doluluk değerlerine bağlı olarak Aralık 2021’den bu zamana kadarki en düşük seviyeyi gördü.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de doğal gaz fiyatları cuma günü kapanışta megavatsaat başına 32,7 euroya kadar geriledi.

Bugün TSİ 15.10 itibarıyla haziran vadeli kontratlarda bir megavatsaat doğal gazın fiyatı kapanışa göre yüzde 2,2 gerilemeyle 32 euro oldu. Böylece, enerji krizinin merkezinde yer alan Avrupa’da gaz fiyatları 1,5 yılın ardından ilk kez megavatsaat başına 35 euronun altına düştü.

Fiyatlardaki düşüşte, Avrupa’da ılıman geçen kış döneminin ardından gaz talebinin düşük seyretmeye devam etmesi ve depolardaki doluluk oranlarının yüksekliği etkili oldu.

Fiyatlar en son 16 Aralık 2021’de megavatsaat başına 33,1 euro seviyesinde gerçekleşmişti.

Ekonomilerin salgın sonrası toparlanmaya başladığı 2021 yazında arz-talep dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan enerji krizi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sebep olduğu tedarik endişeleriyle derinleşmişti.

Avrupa’da Aralık 2021’de megavatsaat başına 30 euronun üzerine çıkan fiyatlar, jeopolitik gerilimin etkisiyle yükselmeye devam ederek savaşın başladığı 24 Şubat 2022’de 61,6 euro seviyesine yükselmişti.

Savaş sebebiyle artmaya devam eden fiyatlar, Ağustos 2022’de megavatsaat başına 300 euroyu aşarak tarihteki en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Avrupa’da gaz fiyatları tedarik endişelerindeki gevşemeyle birlikte megavatsaat başına 30 euro seviyesine gerilemiş olsa da enerji krizi öncesindeki seviyelerin hala üzerinde seyrediyor.