Avrupa ülkeleri ‘yeni normalin’ en kapsamlı uygulamasına yarın başlayacak – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Avrupa ülkeleri ‘yeni normalin’ en kapsamlı uygulamasına yarın başlayacak

Avrupa ülkeleri ‘yeni normalin’ en kapsamlı uygulamasına yarın başlayacak


Yeni tip Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirleri bir süredir kademeli olarak kaldırmaya devam eden Avrupa ülkeleri, “yeni normalin” en kapsamlı uygulamasına yarın başlayacak.

Salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Fransa’da, yarından itibaren dolaşım serbest hale gelecek, ülkedeki kreş ve ilkokullar, kademeli ve isteğe bağlı olarak yeniden açılacak.
Fransa’da kafe ve restoranlar dışında iş yerleri, mağazalar, kuaförler, küçük müzeler ve kütüphaneler de kapılarını açacak.

İspanya’daki sol koalisyon hükümeti de 4 aşamalı normalleşme sürecinin ilk aşamasına 4 Mayıs’ta geçti.
Yarından itibaren İspanyolların yüzde 51’inin ikinci aşamaya geçeceğini açıklayan hükümet, salgının en fazla görüldüğü Madrid’de ikinci aşamaya çok sınırlı şekilde geçilmesine izin verdi.
Öte yandan İngiltere’de ise sokağa çıkma kısıtlamalarının, yarından itibaren aşamalı olarak kaldırılması bekleniyor.

Ülke basınına sızan belgelere göre, hükümet ilk aşamada halka sokağa çıkmada birtakım esneklikler sunacak. Şu anda biri alışveriş, diğeri egzersiz amaçlı halkın günde iki kez sokağa çıkma hakkı bulunurken, bu kısıtlamanın halka sınırsız egzersiz hakkı verilerek gevşetileceği tahmin ediliyor.

Belçika’da ise yarından itibaren normalleşme sürecinin ikinci aşamasına geçilecek.
Belçika’da üçüncü aşamanın başlayacağı 18 Mayıs’ta ise okulların kademeli olarak açılması planlanıyor.
Hollanda hükümeti ise, önlemleri 1 Eylül’e kadar 1,5 metre mesafe ve hijyen kurallarına uyma şartıyla aşamalı olarak gevşetecek.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının yaptığı toplantıda, Kovid-19 önlemlerinin kademeli gevşetilmesinin sürdürülmesine karar verildi.

Bu bağlamda, 11 Mayıs’ta kreşler ülke genelinde kademeli olarak açılacak. 16 Mayıs’tan itibaren 1’nci ve 2’nci futbol ligleri de yeniden başlayacak.
İsviçre Federal Hükümeti de, Kovid-19 salgınıyla mücadelede alınan sert önlemlerin üç aşamada gevşetilmesine karar verdi.

Hükümetin aldığı karar doğrultusunda, ülkede 27 Nisan’da birçok tedbir kaldırılırken, yarın yürürlüğe girecek ikinci aşamada da restoranlar, perakende satış mağazaları, kütüphaneler ve semt pazarları tekrar açılacak.

Danimarka’da da yarın alışveriş merkezleri kapılarını yeniden açacak.
Yunanistan’da da hırdavat, ayakkabı, mobilya, kozmetik ve ikinci el eşya satan dükkanlar ile açık alanda satış yapan işletmeler yarın yeniden çalışmaya başlayacak.
Karadağ’da da yarından itibaren şehirler arası ulaşıma ve insanların ibadethanelere girmesine izin verilecek.

(BRT)