Atun: Akaryakıt stoklarında endişe edilecek bir durum yok – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Atun: Akaryakıt stoklarında endişe edilecek bir durum yok




Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, akaryakıt stoklarında endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti.

Atun, “Akaryakıt piyasasında hiçbir oyuncunun stok fırsatçılığına yönelmesine tahammülümüz olmayacaktır. Bakanlık olarak gerekli her türlü işlemi yapmakta ve tedbiri almakta kararlıyız” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, akaryakıt konusuda yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz Cuma günü akaryakıt tüzüğünde yapılan değişiklikle, döviz kurlarındaki artışın risklerinin etkilerinin yönetilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Atun, “Akaryakıt tüzüğünde geçmiş dönemlerde öngörüsüz şekilde yapılan değişiklikler, piyasa dinamiklerini bozmuş ve akaryakıt alanında tedarik zincirini son derece olumsuz etkilemiştir. Özellikle son 2 geminin yoğun hava muhalafetine takılmasıyla da bir gecikme yaşanmıştır” dedi.

Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve kömür fiyatlarının süratli bir şekilde arttığını, buna bağlı olarak ısınma ve endüstriyel üretimde motorin kullanımına geçişi süratlendirdiğini belirten Atun, motorine yönelik talebin uluslararası pazarda yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle geçici arz sorunlarının yaşandığını; bu gelişmelerin hem fiyata hem de tedarik süreçlerine yansıdığını kaydetti.

Fiyat farkı nedeniyle Güney Kıbrıs odaklı taleplerin ciddi derece arttığını ve normallerin üzerinde bir tüketim meydana geldiğini ifade eden Atun, Şu anda stoklarımızda endişe edilecek bir durumla karşı karşıya değiliz. Yine de Bakanlık olarak günlük satışları, benzin istasyonlarındaki stok düzeylerini, şirketlerin akaryakıt ithalatı takvimini ve ulusal stok seviyelerini çok yakından takip etmekteyiz.” Dedi.

Atun, açıklamasında şunları vurguladı:

“Şunun bilinmesini isterim ki, akaryakıt piyasasında hiç bir oyuncunun stok fırsatçılığına yönelmesine de tahammülümüz olmayacaktır. Bizim için esas olan daha önceki dönemlerimizde olduğu gibi akaryakıt piyasasının sağlıklı şekilde çalışmasını ve halkımızın akaryakıta sorunsuz olarak ulaşmasını sağlamaktır.

Bakanlık olarak gerekli her türlü işlemi yapmakta ve tedbiri almakta kararlıyız. Vatandaşımızın içi rahat olsun…”

 

BRT