Asgari ücret Brüt 9,885 TL, net 8,600 TL olarak belirlendi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Asgari ücret Brüt 9,885 TL, net 8,600 TL olarak belirlendi

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, itirazları değerlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy başkanlığında toplandı.

Açılış konuşmalarının ardından asgari ücrete yapılan itirazlar görüşüldü.

İtirazların görüşüldüğü esnada, işçi temsilcileri toplantıyı terk etti.

Basına konuşan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işveren ve hükümetin 8 bin 600 TL’nin üzerinde bir rakamı kabul etmeyeceklerini söylediklerine işaret ederek, oylamaya katılmadıklarını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’u işveren tarafını savunmakla suçlayan Serdaroğlu, ‘asgari ücretliyi açlığa mahkum etmeye çalışıyorlar’ dedi.

İşçi tarafının toplantıyı terk etmesinin ardından Komisyon toplantıya devam ederek, itiraz edilen asgari ücreti yeniden oyladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, oylamanın ardından yaptığı açıklamada yeni asgari ücretin daha önce belirlenen miktar olan brüt 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL olarak kalmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Taçoy, asgari ücretin 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacağını belirtti.

Taçoy, “Toplantıda, kayıt dışılığa karşı denetimlerin devam etmesi, asgari ücret yasasının bazı noktalarda değişmesi gerektiği ve mesleklere göre değişmesi gerektiği ve geçmiş toplantıda almış olduğumuz asgari ücretin azalması veya çoğalması konuları konuşuldu. Karar aynen geçen Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısındaki rakamda kalması, 8 bin 600 net ve 9 bin 885 brüt rakamda kalması kararlaştırıldı++” diye konuştu.

Taçoy, işverene belirli kriterler çerçevesinde yüzde 65’lik bir teşvik primi verilmekte olduğunu belirterek Eylül ayında yeni bir paket açıklanacağınısöyledi.

ASGARİ ÜCRET-II 19.00 27.7.22

Önemli olanın ülkedeki çalışan sayısının düşmeden devam etmesi olduğunu ifade eden Taçoy, çalışma yaşamındaki aksaklıkların giderilmesi için bazı projeler hazırlanmakta olduğunu kaydetti.

İşveren kanadını temsilen toplantıya katılan İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun da asgari ücretin hayırlı olmasını dileyerek işçi kanadının tutumuna üzüldüğünü söyledi.

Özellikle üretim sektörünün zor durumda olduğunu kaydeden Metin Arhun, son 10 yılın en yüksek reel asgari ücretini belirlediklerini dile getirdi.

Arhun, yeni asgari ücretin 467 Sterline tekabül ettiğini kaydederek, “Belirlediğimiz miktar, 2013’den itibaren Sterlin bazında en yüksek miktardık. Keşke daha fazla verebilseydik. Keşke devlet de kendi olanaklarını ilave edebilseydi” dedi.