Angolemli, Rogers ve Şahali hükümet programını değerlendirdi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Angolemli, Rogers ve Şahali hükümet programını değerlendirdi




TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, HP Girne Milletvekili Jale Refik Rogers ve CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda hükümet programını değerlendirdi.

Angolemli, pandemi dönemini atlatmak için herkese eşit ve adil davranmanın önemine işaret ederek, askerlerin rütbesine göre izne çıkabiliyor olmasını eleştirerek, “1500 TL dağıtıyoruz” diyenler olduğunu berlirtti ve onlara seslenerek “Bu parayı işverene verdiniz de çalışana ulaştı mı diye merak ettiniz mi hiç?” diye sordu.

Vergi kaçağı, kayıt dışı ekonomi konusunda programda yer alanların, yıllardır gündeme getirilen ancak çözüm bulunamayan konular olduğunu belirten Angolemli, dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu sorunların tüm çalışanların sendikalı olmasını zorunlu kılarak çözüldüğünü vurguladı.

Pandemi konusunda karar alınırken paydaşlara da danışılması gerektiğini ifade eden Angolemli, kısa süre önce yaşanan sıkıntıların görüş alınsa yaşanmayacağını belirtti.

Halkın iradesinin sürekli saf dışı bırakıldığını ileri süren Angolemli, KKTC’nin tanıtılması süreciyle ilgili bilgiler aktardı, “alınan kararların halk iradesinden bağımsız olduğunu” savundu ve örnekler verdi.

Angolemli, ambargolarla ilgili yaşanan süreci de sıraladı.

UBP kurultayının bile 2. turunun yapılamadığını belirten Angolemli, ”Bugünkü hükümet de bu olayların sonucunda kurulmuştur halk nazarında büyük sıkıntı içerisindedirler” dedi.

Ardından Başbakanlık’tan başlayarak, tüm bakanlıkların hükümet programında yer alan hedeflerini değerlendiren Angolemli, görüşlerini aktardı.

Veteriner Dairesinin denetimlerini artırması ve dairenin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Angolemli, hükümetin “BRT’ye tarafsızlık” getirileceğini söylediğini, bu söylemi ve BRT’nin şu andaki yayın politikasını eleştirdi. Hal Yasası’nın da bir an önce getirilmesi gerektiğini ifade eden Angolemli, bu konuda hükümete her türlü yardımı vereceklerini söyledi.

Denktaş ve Küçük’ün anıtları ile ilgili yapılacak çalışmaların hükümet programında neden yer aldığını anlayamadığını ifade eden Angolemli, ulaşımda da sıkıntıların yaşandığını, bunun sebebinin, ülkeye nereden kim gelirse gelsin ehliyet verilmesi olduğunu savundu.

Angolemli, ağır araçların denetiminin şart olduğunu, yolların ağır vasıtalardan dolayı bozulduğunu, sonra da kazalar olduğunu ifade ederek, yollarda düzenlemelerin şart olduğunu, bunun takipçisi olacaklarını söyledi, limanlarda özelleştirmeye karşı olduklarını dile getirdi.

Devletin gerçek anlamda çiftçinin, hayvancının yanında olması ve alacağı önlemler ile vereceği desteklerle koruması gerektiğini ifade eden Angolemli, Toprak Ürünleri Kurumu ve Kooperatif Merkez Bankası yönetiminin de çiftçilere verilmesi gerektiğine değindi.

HP Milletvekili Jale Refik Rogers de, hükümet programını değerlendirmek için söz alarak, programa bakıldığında hükümetin önünde çok zaman varmış gibi göründüğünü, birçok hedef konduğunu ancak bunun gerçekçi olmadığını savundu.

Rogers, sağlık ile ilgili hedeflere bakıldığında bile bunun uygulanamayacak bir program olduğunun açıkça görülebileceğini ifade ederek, programa yönelik eleştirilerde bulundu, istihdamların ihtiyaç ve öneme göre yapılmasını istedi.

Sağlık alanında marifetin, dört duvar değil, iş gücü ve uzman ekiplerin bir araya getirilmesi olduğunu anlatan Rogers, bir milletvekili olarak seçim hükümetinden beklentisinin sağlık ve ekonomi alanını iyi yönetmesi olduğunu söyledi.

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, Hükümet programının ilk maddesiyle hemfikir olduğunu, Covid-19 ile mücadelenin önemine işaret ederek, özellikle sağlık alanında siyasetin geri çekilip, sağlıkta gerçekten uzmanların görüşlerinin uygulanmasının gerekliliğine değindi.

Şahali, alınan kararların yükünün de sağlıkçıların omuzlarına yüklenmemesi gerektiğine işaret ederek, hastanede bugün ortaya çıkan olayın skandal olduğunu kaydetti ve hasta veya temaslı olan kişilerin kendini saklaması konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin seçime yönelik sürecin idare edilmesi amacıyla kurulduğunu, ancak programın çok iddialı olduğunu ifade eden Şahali, hükümetin önünde duran doğal seçim takvimi dolayısıyla hedeflerini yapmasının zor olduğunu anlattı.

Şahali, Kıb-Tek, spor ve diğer bazı alanlarda önemli sözler söylendiğini, ancak hükümetin daha güvenoyu almadığını ifade ederek, ortaya konan vurgun iddialarının bugünden açıklanmasını istedi.

Kıb-Tek’ten sorumlu bir önceki bakanın borçların sıfırlandığını, ancak şimdiki bakanın kurumda borç olduğunu söylediğini ifade eden Şahali, bu konuda şeffaf bir açıklama beklediklerini kaydetti. Şahali, Kıb-Tek’te iş barışı korunarak adım atılması isteminde de bulundu. Futbolda atılacak adımlarda mevzuata önem verilmesi gerekliliğine işaret eden Şahali, azınlık hükümetinin onay alabileceği tek şansın partilerinden ayrılan milletvekillerinin desteği olduğunu belirterek, hükümete asla iş yapabilecek bir hükümet olarak bakmayacaklarını, ancak halka hizmet edecek sorumlu adımlara destek vereceklerini söyledi.

UBP’ye yönelik eleştirilerde bulunan ve güven duyamayacaklarını savunan Şahali, müdehalelere karşı olduklarını ve direnmenin önemli olduğunu kaydetti. Hükümet programını değerlendirirken, bu hükümeti icraat hükümeti olarak görmediğini belirten Şahali, önünde 5 ay olan hükümetin özellikle istihdam için hiçbir girişim yapmaması gerektiğini söyledi.

Şahali, yurttaşlık ile ilgili de aynı şeyin geçerli olduğunu, Yurttaşlık Yasası’nın değiştirilmesi konusunda elbirliğiyle çalışmaya hazır olduklarını ifade ederek, bu konudaki görüşlerini anlattı. Yabancı iş gücü yanında işsizliğin sürekli arttığı bir zamanda yerli iş gücünün korunmasının önemine işaret eden Şahali, istihdam, yurttaşlık ve kamuda verimliliği artırma konusunda bir yasa çalışması yapılacaksa bilmek istediklerini, çünkü bu hükümetten reform beklenemeyeceğini savundu.

AB yasalarına uyum konusunda çalışmalara devam edileceği söylenen hükümet programına bakıldığında hükümetin AB ile konuşabileceği zemini bozmaması gerektiğini ifade eden Şahali, bu konuda yaşandığını savunduğu akıl karışıklığının bir an önce düzeltilmesini istedi.

Şahali, Kıbrıs sorununa yönelik maddeleri de yorumladığı konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs adasındaki kaynakların eşit sahibi olduğunu, ancak bunun nasıl olduğunun açıklanamadığını, akıl karışıklığının burada da yaşandığını, programda birçok çelişki olduğunu savundu.

Tarım konusuna da değinen Şahali, tarım sektöründe gidilen yolun doğru bir yol olmadığını, örneğin süt konusunda küçük ve orta ölçekteki işletmelerin nasıl destekleneceğinin belli olmadığını ifade etti. Şahali, Sütek’in de ciddi bir borç içinde olduğunu ileri sürerek, kurumun tekrardan ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi. Şahali Toprak Ürünleri Kurumu’nun da borç yükü altında olduğunu, bu önemli kurumun da bu zor durumdan kurtulmasının elzem olduğunu vurguladı.

Hellim konusunda da gerekli adımların atılması gerektiğini, hellim tescilinin ülke için çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Şahali, sadece AB nezdinde değil Türkiye’de de bunun mücadelesinin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’den gelen suyun tarımsal amaçla kullanılmasının önemine de işaret eden Şahali, kendi bakanlığı döneminde yaptıkları projeden örnek vererek, suyun tarımsal alanda kullanılması için gerekli girişimlerin yapılacağını düşündüğünü anlattı. Suyun ülkeye ilk geldiği zaman hem kullanım hem tarım alanında kullanılacağının, hatta istenirse Rum tarafına bile verilebileceğinin söylendiğini ancak suyun yeterli olmadığını, ayrıca pahalı olduğunu savunan Şahali, suyun alınacak önlemlerle tarıma yönlendirilebileceğine dikkat çekti.