Altın fiyatları 8 yılın zirvesinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Küresel piyasalardaki yükseliş devam etse de yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) etkisini artırması ile yatırımcıların altın talebi de artıyor.    ABD, Avrupa, Çin, Avustralya, Almanya ve Brezilya gibi ülkelerde Covid-19 vaka sayısının artması, olası 2. dalga endişelerine uzun zamandır neden oluyor. Diğer taraftan, ABD ve Çin arasındaki gerilimin devam etmesi ve Beyaz Saray Sözcüsü Peter Navarro’nun açıklamaları ise altının önceki gün bin 763 dolar ile sekiz yılın zirvesine çıkmasına neden olmuştu.

Navarro, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasının bittiğine dair söylemlerde bulundu ancak ABD Başkanı Donald Trump da Ocak 2020’de imzalanan ilk faz anlaşmanın korunduğunu belirtti. Bu çelişkili açıklamalar, altının geçen haftanın son işlem gününde başlayan atağını artırdı. Geçen cuma bin 723 dolar seviyesinden yükselişe geçen kıymetli metal, önceki gün bin 763 dolar seviyesine çıkarak 18 Mayıs’ta görülen bin 765 dolar sonrası en yükseği gördü. Açıklamalar sonrası geri çekilme ise bin 747 dolar seviyesinde sınırlı kalırken; fiyat da dün bin 760 dolar yakınında işlem gördü.

Pandemi sürecindeki ani satışlar ve nakde kaçış, altın pozisyonlarının da kapanmasına neden olmuş; fiyat da bin 450 dolar seviyesine hızlı düşüş yaşamıştı fakat ilk şokun ardından ekonomik faaliyetlerin azalması ve izolasyon süreci de altının yeniden yükselmesini sağlarken; fiyat da son haftalarda bin 700 dolar tabanını korumuştu. Önemli birçok yatırım kuruluşu, altındaki yükseliş trendinin yılın 2. yarısında da devam edeceğini ve bin 800 dolar seviyesinin görülebileceğini öngörüyor.    Ons tarafındaki hareketlilik ile Türkiye dahilinde yeniden yükselişe geçen altın fiyatlarında da rekor sonrası en yüksek seviyeler görüldü. Mayıs döneminde 396 TL ile Türkiye serbest piyasalarında tarihi rekor kıran gram, önceki gün ve dün 388 TL’ye yükseldi. Uzmanlara göre, kısa vadede 382 TL önemli eşik olarak takip edilirken, 392 TL ise ilk direnç görülüyor.

KKTC serbest piyasalarında ise dün çeyrek altın 638,52 TL, gram altın da 389,18 TL’den alıcı buldu. Bitcoin sürprizi    Öte yandan, dünya genelinde yaşanan belirsizlik ortamı, yatırımcıların güvenli liman talebiyle altın ve dolara yönelmesinin yanı sıra, kripto para birimlerine ilgisini de artırıyor.    Kripto paralar, günümüzün en çok dikkat çeken teknolojileri arasında yer alıyor. Özellikle Bitcoin, fiyat bazında muadilleri içerisinde çok farklı bir yere sahip görünüyor. Normal şartlarda keskin düşüşler veya yükselişlere sahip bu kripto para birimi, şimdilerde ise son derece yatay bir seviyede ilerliyordu.    Uzun süredir düşen Bitcoin, dün itibarıyla yeniden yükselişe geçerken; 20 Haziran 2020’de 9 bin 200 dolar seviyelerden aniden 9 bin 700 dolar civarına kadar çıktı. Özellikle gece saatlerinde yükselmesi ile bilinen bu kripto para biriminin gün içerisinde yaşadığı yükseliş, finans çevrelerinde büyük şaşkınlığa neden oldu.    Ekonomistlerin, daha ziyade ayı sezonunda olduğumuzu düşündüğü şu günlerde ‘bir anda’ yükselen kripto para birimindeki hızlı yükseliş, yatırımcıların ilgisini de çekti. Dünün kapanış saatlerinde 9 bin 600 dolar seviyelerini destek noktası haline getiren Bitcoin, sağlam durma çabasını sürdürüyordu. Kripto paranın direnç seviyesi ise yaklaşık 9 bin 800 dolar olarak kayda geçti fakat bu noktada bir kırılma yaşanıp yaşanmayacağını öngörmek de uzman çözümlemelerine göre henüz olası değil.    İktisat uzmanlarının bir kısmı, dün yaptıkları yorumlarda, kripto paranın 6 bin dolar seviyelerine kadar düşebileceğini düşünürken; kimileri de 12 bin doların bile üzerine çıkacağını iddia etti.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

Altın fiyatları 8 yılın zirvesinde