Akıncı,sınır kapılarının açılması konusunda değerlendirmelerde bulundu – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Akıncı,sınır kapılarının açılması konusunda değerlendirmelerde bulundu

Akıncı,sınır kapılarının açılması konusunda değerlendirmelerde bulundu


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir kabulü sırasında sınır kapılarının açılması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs nedeniyle her iki tarafın da zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bir ayı geçen bir süredir yeni vaka bulunmadığını dolayısıyla artık iyimser olunabileceğini söyledi.

Akıncı, “ama yine de tedbirli ve temkinli bir şekilde bunları söylemeye devam edeceğim. Panik olmaya gerek yok hiçbir safhada ama tedbirli olmaya gerek vardı, yine var” dedi.

Ekonomi açısından açılımların gerekliliğine dikkat çekerek açılırken azami tedbir alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, hükümet ve sağlık kuruluşlarının da bu konuda yol gösterici olması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu süreçte Güney Kıbrısla temasın sürdüğünü, Rum Lider Anastasiadis ile birkaç kez görüştüğünü kaydederek, gerek bin 500 işçinin güneye geçişi  gerekse öğrencilerin durumunu ele aldıklarını; genel olarak kapıların açılması konusunda ise tek taraflı adımlar yerine birlikte karar üretmenin önemi üzerinde mutabık kaldıklarını söyledi.

Başbakan Ersin Tatar’ın sınır kapılarının açılması konusunda Sağlık Bakanı Ali Pilli’ye girişimde bulunmasını söylemesinin sevindirici olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, buna rağmen bunun pratiğinin olmadığını dile getirdi.

Akıncı, “keşke o noktaya varabilsek bu ülkede. Olası bir çözüm çerçevesinde iki tarafın  kurucu devletleri olacak ve sağlık da iki tarafın kendisinin uhdesinde olacak. O dönemde çok rahatlıkla bu iki sağlık bakanlıkları her türlü işbirliği yapacaklar. Ama bugün yapılabilecek olan Cumhurbaşkanlığının himayesinde var olan İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi çerçevesinde çalışmaların yürütülmesi ve siyasi liderlikler olarak da iki tarafın cumhurbaşkanlarının elbette kendi hükümetleri ile de ve bütün ilgili makamlarıyla da bir konsensüs ile bu kapıların açılması noktasına varılması gerekir. Ben niyet olumlu ise; Sayın Başbakan’da artık vaktin geldiğini görüyorsa bundan memnuniyet duyarım . Ama yeter ki temkinli ve tedbirli olalım” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs’ta da son 2 gündür bir vaka tespit edildiğini, bunun sıfır vakaya düşmesini umduğunu belirtti.

Rum Yönetimi’nin adaya virüs girmeden sınır kapılarını tek taraflı olarak kapattığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, o gün de bugün de bunun gerekli olmadığı kanaatinde olduğunu dile getirerek, 2 Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin de bu yönde bir görüşü olmadığını vurguladı.

Gerek kapılar konusunda gerekse diğer konularda işbirliğinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “bir ilaç meselesine bile tepki koyan sayın Başbakan’ın şimdi bu konuda böyle bir işbirliğini araması hoşuma gitti” ifadelerini kullandı.

 

(BRT)