Akar:Kıbrıs’ta iki devletli çözüm bir an önce hayata geçirilmeli” – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

Akar:Kıbrıs’ta iki devletli çözüm bir an önce hayata geçirilmeli”




Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan tahliyesini başarıyla yerine getiren Türk uçuş ekipleri için düzenlenen karşılama töreninde, Kıbrıs sorunu konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ve bölgesel düzeyde risk ve tehditlerin arttığı hassas bir dönemden geçildiğini belirten Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs dahil mavi vatanda her türlü risk, tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde azim ve kararlılıkla mücadele ettiğini söyledi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve yoğun mücadelesinin verildiğine işaret eden Akar, şunları kaydetti:
“Biz bu faaliyetleri yaparken komşularımızın egemenliğine, hak ve hukukuna, sınırlarına son derece saygılıyız. Bizim tek amacımız halkımızın, ülkemizin güvenliğidir ve bunun için gayret gösteriyoruz. Bununla birlikte hakkımızı ve hukukumuzu savunmak için çalışıyoruz. Ege’de, Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta da bu konuda önemli gayretler sarf ettik, sarf etmeye devam ediyoruz. Biz Yunan komşularımızla dost olmak istiyoruz. Onlarla uluslararası hukuk çerçevesinde, diyalog içinde, sorunlarımıza siyasal çözümler bulmak suretiyle ilişkilerimizi olumlu yönde geliştirmek istiyoruz.

İçinde bulunduğumuz bu coğrafyanın zenginliklerinden iki tarafın vatandaşlarının en iyi şekilde yararlanmasını arzu ediyoruz. Fakat
bununla birlikte hiçbir şekilde ülkemizin, milletimizin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin hak ve hukukunu çiğnetmeyeceğimizi, herhangi bir oldubittiye izin vermeyeceğini de herkesin bilmesi lazım.”

Hulusi Akar, Türkiye’nin Kıbrıs’ta eşit, bağımsız, egemen, iki devletli çözüm konusundaki tezlerinin herkes tarafından anlaşılmasını ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi için katkı sağlamalarını beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin Kıbrıs konusunda garantör devletler arasında yer aldığını hatırlatan Akar, “Diğer garantörler ne yapar onu kendileri bilir fakat biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak garantörlük sorumluluklarımızın, görevlerimizin bilincindeyiz. Bunları bugüne kadar yerine getirdik, bundan sonra yerine getirmeye devam edeceğiz. Uluslararası hukuktan doğan meşru haklarımızı kullandık, kullanmayı sürdüreceğiz” dedi.

Türkiye Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, Kıbrıs’taki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının barış, Ada’daki Kıbrıs Türklerinin rahat ve huzuru için gayret içinde olduğunun bilinmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin hukuk içindeki gücünü, haklarını ve hukukunu sonuna kadar korumaya devam edeceğini vurguladı.