‘Afgan kızı’ İtalya’ya göç etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

 

İtalya, tüm dünyanın “yeşil gözlü Afgan kızı” olarak tanıdığı Şarbat Gula’nın Afganistan’dan tahliye edildiğini açıkladı.

National Geographic kapağındaki fotoğrafı ile dikkat çeken Afgan kadın Şarbat Gula’nın İtalya’nın başkenti Roma’da ulaştığı belirtildi.

Afganistan’da görev alan yardım kuruluşları Gula’nın ülkeyi terk etmesi konusundaki talebi İtalya hükümetine iletmişti. Bu talebe olumlu yanıt verdiklerini belirten Roma, geniş çaplı bir tahliye programı kapsamında Gula’nın İtalya’ya getirildiğini duyurdu.

1985 yılında Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry’nin Pakistan’daki bir mülteci kampında çektiği fotoğraf National Geographic dergisinin kapağında yayınlanmasının ardından Gula dünyanın en ünlü Afgan mültecisine dönüşmüştü.

Meşhur fotoğraf çekildiğinde 13 yaşında olan Gula’nın hikayesi, Sovyetler Birliği ve Afganistan arasındaki savaş sırasında öksüz kalmasıyla başladı.

Hemen herkesi etkileyen fotoğraftaki kızın kim olduğu uzun süre bulunamadı. 2002 yılına gelindiğinde fotoğrafı çeken McCurry’nin de aralarında bulunduğu bir National Geographic ekibi, Gula’yı bulabilmek için Afganistan’a gitti. Ekip, Afganistan’ın ücra bir bölgesinde Gula’ya ulaşmayı başarmıştı.

2016’da sahte kimlikle yakalanan Gula, Pakistan’dan sınır dışı edilerek Afganistan’a gönderilmişti.

Ağustos ayında Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından eylül başlarında İtalya bir tahliye programı başlatmış, beş bin kişi İtalya’ya getirilmişti.

Roma bu ayın başında Afganistan’ın ilk kadın başsavcısı Maria Başir’e İtalyan vatandaşlığı verdiğini açıkladı.

[ad_2]

‘Afgan kızı’ İtalya’ya göç etti