Ad-Hoc Komite’nin ilk toplantısında çalışma prensipleri belirlendi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Ad-Hoc Komite’nin ilk toplantısında çalışma prensipleri belirlendi




Cumhuriyet Meclisi’nde, Yerel Yönetimler Mevzuatına İlişkin Düzenlemeleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite bugün ilk toplantısını yaparak, çalışma prensiplerini belirledi.

Komite yarın saat 12.00’de toplanarak Şehir Plancıları Odası’nın Ülkesel Fizik Planı ile ilgili sunumunu dinleyecek.

 

Yarınki toplantının davetlileri arasında İçişleri ve Maliye bakanlıklarından, Tapu ve Kadastro, Harita, Şehir Planlama daireleri ile 6 ilçenin kaymakamlıklarından temsilci ve yetkililer var.

 

 

Çalışmalarını 16 Mayıs’a kadar tamamlayacak komite, hazırlanan raporu Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ile siyasi parti başkanlarına sunacak.

 

 

Komite Başkanı UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak ile Komite Başkan Vekili CTP milletvekili Devrim Barçın, komitenin ilk toplantısıyla ilgili TAK açıklamada bulundu.

 

 

Emrah Yeşilırmak, komitede kurumsal, idari, mali yapıları ile hizmet alanları değerlendirilecek belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili kriterlerin ele alınacağını söyledi.

 

 

Hükümetin bu konudaki tavrının net olduğunu, önce belediyelerde reform yapılacağını, sonra da yerel seçime gidileceğini belirten Emrah Yeşilırmak, yarınki sunumun da çalışmaya ışık tutacağını ifade etti.

 

 

Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Devrim Barçın, ise “Sayı tartışması yapmaksızın yerel yönetimlerin verimliliğini artırmak için bilimsel kriterleri ortaya koyacağız” dedi.

Kriterleri ortaya koymak için kurumlarla ve tüm paydaşlarla görüşüleceğini de kaydeden Barçın, “Amacımız, tüm kesimlerin fikirlerini alıp bilimsel temelde bir rapor hazırlamak” şeklinde konuştu.

 

Belediyelerin sayısının birleştirilerek, azaltılmasını öngören yerel yönetimlerle ilgili yasal düzenlemeler Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde ele alınıyordu.

İktidar ve muhalefet arasında gerginliğe neden olan düzenleme Cumhuriyet Meclisi önünde düzenlenen eylemlerle de protesto edilmişti.

 

Siyasi parti başkanlarının belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili kriterlerin yeniden değerlendirilmesi konusunda mutabakata varmasıyla Cumhuriyet Meclisi’nde dün Ad-Hoc Komite oluşturuldu.

 

 

İlk toplantısını bugün yapan komitenin Başkanı, UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, Başkan Vekili CTP Milletvekili Devrim Barçın, üyeleri YDP milletvekili Talip Atalay, HP Milletvekili Ayşegül Baybars ve DP milletvekili Hasan Tosunoğlu.