AB, bazı Ruslara ve Belaruslulara verilen “altın pasaportların” iptalini istedi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

AB, bazı Ruslara ve Belaruslulara verilen “altın pasaportların” iptalini istedi

[ad_1]

Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkeler tarafından yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması kapsamında Rusya ve Belarus vatandaşlarına verilen “altın pasaportların” geri alınmasını talep etti.

AB Komisyonu, üye ülkelerin bazılarında bulunan ve “altın pasaport” olarak bilinen yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasının sonlandırılması tavsiyesinde bulundu.

AB Komisyonunun hazırladığı tavsiye kararında, AB’nin yaptırım listesinde bulunan veya “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını destekleyen” bazı Rus ve Belarus vatandaşlarının, AB vatandaşlığı almış olabileceği belirtildi.

Bu kişilerin, AB ülkelerinin vatandaşlığını almamış olsa da oturum izni sayesinde AB’ye rahatça girebileceği, Schengen bölgesinde serbestçe dolaşabileceği kaydedildi.

AB açıklamasında, bu durumun risk oluşturduğu ve yapılacak bireysel değerlendirmelerden sonra risk oluşturan “Ruslara ve Belaruslulara verilen vatandaşlıkların ve oturum izinlerinin iptal edilmesi” gerektiği dile getirildi.

AB içinde Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta’nın “altın pasaport”, 12 ülkenin ise farklı koşullarda yatırım karşılığı oturum izni uygulaması bulunuyordu.

Bulgaristan, yaklaşık 9 yıldır devam eden “altın pasaport” uygulamasına geçen hafta resmen son vermişti. Kıbrıs Rum kesimi ise şu anda sadece Kasım 2020 öncesinde yapılan başvuruları değerlendiriyor. Malta’da ise uygulama sürüyor.

AB içinde 2011 ile 2019 arasında 130 bin kişinin bu iki uygulamadan faydalandığı, bu ülkelerin 21,8 milyar Euro elde ettiği belirtiliyor.

AB Komisyonunun tavsiye kararını uygulamak, AB ülkelerinin iradesine bırakılıyor. Komisyon, tavsiye kararının uygulanması konusunda üye ülkelerdeki durum hakkında ilgili hükümetlerden rapor vermesini istiyor.

 



[ad_2]