3 Sendikanın eylemine CTP ve bazı belediye başkanları fiilen destek veriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın yeniden komiteye çekilip tekrardan düzenlenmesini talep eden belediyelerde örgütlü Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Mağusa Türk Genel-İş Meclis önünde eylem yapıyor.

Eyleme Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi ile bazı belediyelerin başkanları da filen destek veriyor.

Üç sendika bugün saat 08.00’den itibaren de greve çıkarak iş araçları ile meclis önüne gitti.

Dün akşam saatlerinden itibaren, iş araçları ile bazıu yolların kapatılması nedeniyle de Lefkoşa tarafiğinde aksamalar yaşanıyor.

Polis’ten yapılan açıklamaya göre, Meclis önü ve Meclis arka sokağı, Osman Paşa Caddesi- Şehitler Abidesi ile Halk Bankası arası trafiğe kapalı.

Cemal Gürsel Caddesi’nden gelen araçlar ise Girne Kapısı’ndan suriçine veya Şehitler Abidesi’nden Ledra Palas ışıkları istikametine yönlendiriliyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, eylem sırasında yaptığı açıklamada yasa tasarısına ilişkin, söz hakkına sahip yurttaşların göz ardı edildiğine işaret bu durumu eleştirdi.

Harmancı “Herhangi bir toplantı yapıldı mı? Birleştirilecek belediyelerdeki insanların görüşü alındı mı? Seçilmiş belediye başkanlarının, belediye meclis üyelerinin sözleri dikkate alındı mı? Hayır. Bu bölgede yaşayan yurttaşın sözü dinlendi mi? Hayır. Emir geldi, biz uygularız diyorlar. Yazık” dedi.

Bu şekilde geçirilmeye çalışılan yasalarla yarınların değiştirildiğini ve kimsenin yarının ne olacağını bilmediğini söyleyen Harmancı, “Çalışanın ve insanların geleceği, bu kadar basit, bu kadar ucuz olmamalı. İnsanların demokrasiyi kullanım biçimi bu olmamalı. Bu ülke bu kadarını hak etmiyor. Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Reforma ihtiyaç olduğunun herkes tarafından bilindiğini ancak sorunun reformun nasıl olması gerektiği olduğunu belirten Harmancı, şu anda yapılmaya çalışanı, “farklı toprak türlerine sahip olan nar ve marul bahçelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bahçede gül yetiştirmeye çalışmaya” benzetti.

Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanım Tufan Erhürman ise milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte belediye çalışanlarının yanına giderek eyleme destek belirtti.

Erhürman belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili tasarının komitede olgunlaşmadan Genel Kurul’da görüşüleceğini kaydetti.

Erhürman, “sabahtan beri başlayan süreç bugüne kadarki antidemokratik yaklaşımın sadece belediyeler ile ilgili değil temel hak ve özgürlüklerle ilgili sergilenmeye başladığını açıl bir biçimde gösteriyor. Pek çok yerden belediye emekçilerinin Meclis önüne gelişinin engellendiğine ilişkin haberler var” dedi.

Bunun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Erhürman, ülke demokrasisi ve yerel yönetimlerin halka hizmet vermeye devam edebilmesi için bu zihniyete dur denmesi gerektiğini söyledi.

Erhürman Komite’de ele alınmayan konuların genel kurulda düzeltilmeye çalışılacağını ancak bunun sonuç vermeyeceğini söyledi.

CTP Genel Başkanı Erhürman birleştirmenin hiçbir şekilde anayasaya ve Avrupa yerel yönetimler özerk şartına uygun olmadığını belirterek, konuyu anayasa mahkemesine götürüp iptal kararı alacaklarını ve bunun da kaçınılmaz olarak belediye seçimleri konusunda tekrar kaos yaratacağını söyledi.

Halka meclisi ve sokağı izlemeleri çağrısında bulunan Erhürman “bu sadece belediye meselesi değil demokrasi meselesidir” dedi.BRT

3 Sendikanın eylemine CTP ve bazı belediye başkanları fiilen destek veriyor