15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesajlar yayımlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesajlar yayımlandı…

TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Mücahit Kıbrıs Türk halkının şanlı direnişinin ve egemen varlığının simgesi olan Cumhuriyetin 39’uncu kuruluş yıl dönümünü onur ve gururla kutladıklarını söyledi.

Bayar KKTC’nin 39’uncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, başta özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı ve tüm şehitleri rahmetle anarak, gazileri minnet ve şükranla selamladı.

Bayar, büyük Türk ulusuna, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri’ne olan sarsılmaz güvenlerini yineledi.

Bayar mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhuriyetimize giden yolda bugün çok önemli bir yıl dönümünü de birlikte anıyoruz. 15 Kasım 1967 Geçitkale direniş günü…

55 yıl önce Geçitkale ve Boğaziçi köylerimiz Rum ve Yunan birlikleri tarafından gaddarca ve vahşice saldırıya uğramış, 24 vatan evladı Mücahidimiz şehit edilmiş ve yüzlerce soydaşımız esir alınmıştır. Bu iki köyümüz yakılıp yıkılmış, çocuk, kadın ve yaşlı demeden vahşete uğramıştır. Gözü dönmüş caniler 75 yaşındaki Mehmet Emin Sait’i şehit ettikten sonra üzerine benzin dökerek yakmışlardır.

Bu olay Anavatan’da büyük bir tepkiyle karşılandı ve TBMM’de müdahale kararı alındı. Türk savaş gemileri Ada’yı kuşatmış ve savaş uçakları uyarı uçuşlarına başlamıştı. ABD’nin diplomatik girişimi sonucunda; müdahale önlenmiş ve sonucunda

21 Aralık 1963’ten beri devam eden çetin şartlarda kısmen yumuşama sağlanmıştır.

21 Aralık 1963’te başlayan direniş ve var oluş mücadelemizin kilometre taşı sayılan 28 Aralık 1967’de “Geçici Türk Yönetimi” kurulmuştur. Bu bakımdan adım adım devlet olma yolunda 15 Kasım 1967 önemli bir tarihtir.

5 Temmuz 1969’da geçicilik kaldırılmış ve “Türk Yönetimi” olmuştur.

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’ndan sonra 26 ağustos 1974’te “Otonom Türk Yönetimi” ve 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edilmiştir.

Rum ve Yunan taraflarının uzlaşmaz tutumu BM’nin umursamazlığı ve gerçeklerin hiçbir şekilde dikkate alınmaması sonucunda, nihayet 15 Kasım 1983’te son çare olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Bugün Cumhuriyetimiz 39’uncu yaşını tamamlamıştır şimdi sırada tanınma vardır.

Kutlu olsun, yaşasın Cumhuriyetimiz…”

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği, Atatürk ilke ve devrimlerinin takipçisi olan ve Türk Kurtuluş Savaşı’nı örnek alan Kıbrıs Türk halkı için KKTC’nin en büyük kazanım ve fazilet olduğunu kaydetti.

Dernek Başkanı Esen Ömürlü, KKTC’nin 39’uncu yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, uluslararası anlaşmalardan doğan hukuksal haklarını kullanan Anavatan Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a gerçekleştirdiği Barış Harekatı’yla, Rum-Yunan tarafının Enosis hayalini tarihe gömerek Kıbrıs’a barışı getirdiğini belirtti ve KKTC Devleti’nin ve halkının egemen, siyasi eşitlik ve Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünde bir çözümden yana olduğunu ifade etti.

Ömürlü, “KKTC, halkımızın egemen varlığının simgesi, haklarımızın korunmasının ve geleceğimizin en büyük güvencesidir. Hiçbir şart altında, hiçbir güç bizleri devletimizden egemenliğimizden ve anavatanımız Türkiye’den koparamaz, ayıramaz” dedi.

Halkın, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarının Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Ömürlü, var oluş mücadelesinde canlarını seve seve feda eden şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını ve gazilere şükranlarını sunduklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, 15 Kasım dolayısıyla yayımladığı mesajda, KKTC’nin 39 yılda büyük yol kat ettiğini ve bu günlere ulaşılmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü varlığı ve desteğinin çok büyük olduğunu vurguladı.

“Cumhuriyetimizin 39’uncu kuruluş yıl dönümünü ilk günkü heyecan ve büyük bir coşku ile kutluyoruz” diyen Özçınar, ülkeyi daha iyi bir noktaya taşımak için çalışmanın ve geleceğe güvenle bakmak için birlik ve beraberlik bilinciyle hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Özçınar mesajında, “Kıbrıs Türk halkının onurlu bağımsızlık mücadelesi sonucunda kurulan, devletimizi yücelterek yolumuza devam etmeliyiz. Bu kıymetli gün vesilesiyle, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve tüm şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimize saygılarımı sunarım. 15 Kasım Cumhuriyet Bayramımızı en kalbi duygularımla kutlar, daha nice mutlu, gurur dolu yarınlar dilerim” ifadelerine yer verdi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Derneği’nin 15 Kasım mesajı…

Kıbrıs Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ümit Serdaroğlu, “Kıbrıs Türk ve Rum Devletleri arasında varılacak olan bir anlaşma ile kurulması muhtemel yeni bir ortaklıkta egemenliğimizi, eşitliğimizi ve diğer haklarımızı savunmanın en etkili yolu birlik ve beraberlik içinde tek bir yürek olarak hareket etmemizdir” dedi.

Serdaroğlu, 15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Serdaroğlu mesajında şunlara yer verdi:

15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluş gününü Kıbrıs Türk halkı olarak büyük bir coşku içinde kutluyoruz. Bugün Kıbrıs Türk halkının insan hak ve özgürlüğünün doğal sonucu olarak kendi kaderini tayin etme hakkını tüm dünyaya ilan ettiği gündür.

Uygar ve ileri dünyada bireylerin sahip olduğu İnsan Hak ve Özgürlükleri yanında toplumların da kendi oluşumlarını tamamlayıp geliştirmek, bağımsızlık ve kendi kaderini kendilerinin sahip çıkma hakkı vardır. Toplumların bu doğal hakkını engellemeye hiçbir yabancı gücün ve hiçbir devletin hak ve yetkisi yoktur. Kıbrıs Türk halkı devlet olmasının koşullarını yerine getirerek kendi devletini 39 yıl önce tüm dünyaya ilan etmiştir.

Kıbrıs Türk halkının kendi cumhuriyetini kurarken ve geliştirirken uygulanmakta olan çağdaş ve demokratik ilkeler yanında vatandaşların sosyal ve ekonomik durumlarını iyileştirecek seviyede olması gerekliliği unutulmamalıdır.

Kıbrıs Türk ve Rum devletleri arasında varılacak olan bir anlaşma ile kurulması muhtemel yeni bir ortaklıkta egemenliğimizi, eşitliğimizi ve diğer haklarımızı savunmanın en etkili yolu birlik ve beraberlik içinde tek bir yürek olarak hareket etmemizdir. 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı tüm Kuzey Kıbrıs Türk halkına kutlu olsun.

[ad_2]

15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesajlar yayımlandı