1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret net 15.750TL oldu – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret net 15.750TL oldu

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini aylık brüt 18 bin 103, net 15 bin 750TL olarak belirledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy başkanlığında ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yaklaşık üç buçuk saat süren toplantı sonrası asgari ücret belirleme çalışmalarını tamamladı.

Devlet, işçi ve işveren taraflarını temsilen toplantıya katılan üyelerin asgari ücretin tespiti ile ilgili görüşlerini sunmasının ardından sunulan öneri, oy çokluğu ile net 15 bin 750 TL olarak kabul edildi. İşçi tarafı öneriye ret oyu verdi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücreti hayat pahalılığı üzerinde en yakın rakama yuvarlayacaklarını ifade ettiklerini ve bu çerçevede asgari ücreti belirlediklerini söyledi.

Tüm taraflara tek tek teşekkür eden Taçoy, “Gelinen noktada asgari ücreti net 15.750TL ve brüt 18.103TL olarak belirlendi. Bu asgari ücret devletin verdiği hayat pahalılığının az biraz üzerinde yuvarlanmış bir rakamdır. Böylelikle piyasa nominal değerlerini korumuş oluyoruz ve önümüzdeki altı ay için piyasanın değerlerini bu şekilde tutmaya gayret edeceğiz” dedi.

Taçoy, ocak ayında hükümetin işverene söz vermiş olduğu teşvik primine de işaret etti.

Taçoy, “İşverenlerin ödediği primlere yapılacak olan teşvik gündemimizdedir ve bu uygulanacaktır. Bu teşvik, 10 kişiye kadar çalışanı olan iş yerlerinde, imalatçıya, balıkçıya, tarımcıya ve hayvancıya ödenecektir. Bu sözümüzü devam ettirip, teşvik primini ödeyeceğiz, gecikmeli olsa bile” dedi.

Yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dileyen Taçoy, brüt, saatlik 104.44 TL, günlük 835.52 TL, haftalık 4177.61 TL ve aylık 18103.00 TL olarak belirlenen asgari ücretin 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağını söyledi.

Bakan Taçoy’un ardından söz alan işçi tarafı temsilcisi Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hayat pahalılığı oranının bir artış olmadığını ancak yine asgari ücrete hayat pahalılığı oranında bir artış yapıldığını söyledi.

Yeni asgari ücrete itiraz edeceklerini belirten Serdaroğlu, işçilerden de Hür-İş’in itirazın ardından yapacağı eyleme destek vermelerini istedi.

İşveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun ise yaptığı konuşmada, “Resmi rakamlar açıklandı, hayırlısı olsun diyelim. Hayat pahalılığı oranında bir artış oldu” dedi.

Arhun, belirlenen rakamın 480 sterline tekabül ettiğini belirterek, bu rakamın; Türkiye’deki asgari ücretten yüzde 39 daha yüksek olduğuna işaret etti.

Açıklanan rakamın işverene maliyetinin daha yüksek olduğunu da belirten Arhun, iyi bir rakam verdiklerine inandıklarını söyledi.

Arhun, “Bu artıştan sonra mutlaka piyasanın denetlenmesi lazımdır ve bu konuda Ekonomi Bakanlığına görev düşmektedir. Lütfen denetimlerini artırsınlar ve gereksiz bir hayat pahalılığı yaratmayalım” dedi.