1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Girne’de tören gerçekleştirildi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Girne’de tören gerçekleştirildi

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Girne’de tören gerçekleştirildi


Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 94’üncü yıldönümü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Girne’de tören gerçekleştirildi.

 

Girne Atatürk Anıtı önünde yer alan tören, anıta çelenklerin konulması ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilmesiyle başladı.

 

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Eyüpcan Arslan, 1 Temmuz’un, kabotaj hakkının Türk halkı tarafından kazanılmasının yıldönümü olduğunu belirterek, Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizlerde kazanılan zaferi olduğunu vurguladı.

Deniz Teğmen Arslan, Barış Harekatı’yla başlayan Kıbrıs Türk denizciliğinin, geçen sürede, uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini, KKTC’nin mütevazi ama ülkesine birçok hizmet yapan deniz ticaret filosunun, ülkenin dışa açılan kapısı olduğunu söyledi.

 

KKTC’nin deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle, ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını belirten Arslan, “Ümidimiz, gelecek yıllarda KKTC denizciliğinin güçlü bir deniz ticaret filosuyla modern ve işlek limanlarıyla ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanabilen tersaneleri ile daha güçlü bir konuma ulaşmasıdır”dedi.

 

Deniz Teğmen Arslan, Türk denizcilerinin, kıyılarda Türk Ulusunun haklarını korumaktan, uluslararası denizlerde, limanlarda, Türk ve KKTC bayraklarını dalgalandırmaktan, ekonomi, sanayi ve vatan savunmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. (BRT)